Greske arbeidere demonstrerte mot den økende arbeidsledigheten i Hellas i Athen i fjor.  

Foto

NTB-scanpix.

Bare i Spania og Hellas har sysselsettingen falt mer enn i Norge

Publisert: 18. april 2017 kl 09.10
Oppdatert: 18. april 2017 kl 09.16

Det er bare to OECD-land som har hatt dårligere utvikling i sysselsettingen siden finanskrisen i 2008. I de kriserammede landene Spania og i Hellas har andelen av befolkningen som er i jobb sunket mer enn i Norge.

Les rapporten her

Andelen sysselsatte av arbeidsstyrken i Norge har falt med 4,2 prosentpoeng fra 78,1 prosent til 73,9 prosent siden finanskrisen.

 – Det er et urovekkende tegn. Å holde folk i arbeidslivet er en viktig suksessfaktor for et land, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til DN.

Norge faller fremdeles

De søreuropeiske landene Spania og Hellas ble spesielt hardt rammet av finanskrisen i 2008 og den påfølgende eurokrisen.

Til tross for den kraftige økonomiske nedturen, har sysselsettingen i landene gått sakte, men sikkert oppover den siste tiden.

Saken fortsetter under annonsen

OVERBLIKK​: Slik ser arbeidsmarkedet ut akkurat nå

Dette er ikke tilfelle i Norge. Fra 2013 har andelen sysselsatte av befolkningen i arbeidsfør alder falt fra 75,4 prosent til 73,9 prosent.

– Arbeidsledigheten går ned, men vi har lenge pekt på at vi ser på arbeidsmarkedet som svakere enn tendensene i arbeidsledigheten, sier Haugland til avisen.

Hun mener den beste forklaringen på nedgangen i andel sysselsatte er at flere og flere sysselsatte gir opp og trekker seg ut av arbeidslivet.

– Det er en bekymringsfull utvikling OECD-statistikken viser, sier sjeføkonomen, men legger til at vi ikke skal glemme at vi fortsatt er ganske høyt oppe på tabellen over land med høyest sysselsetting.

Norge har falt fra en tredje plass i andre kvartal 2008 til en niende plass ved utgangen av 2016 over land med høyest andel sysselsatte.

Andel av befolkningen i arbeidsdyktig alder i prosent i andre kvartal 2008 og fjerde kvartal 2016:

Saken fortsetter under annonsen