Advarer mot å gjøre Nav til «alternativ lånekasse»
– Prisene på verdensmarkedet kan vi ikke gjøre mye med, men hvordan vi benytter ressursene våre kan vi gjøre noe med, sa arbeids- og sosialminiser Anniken Hauglie i sitt åpningsinnlegg under Akademikernes årlige inntektspolitiske konferanse, som gikk av stabelen tirsdag morgen.
Tema var «Fremtidens arbeidsliv» og hvordan den norske samarbeidsmodellen kan utvikles for å møte nye utfordringer i det norske arbeidslivet, som lavere sysselsetting og en oppfatning blant ansatte av å ha mindre medbestemmelsesrett.
Statsråden løftet blant annet frem selvbestemmelse og kompetanseheving - helt i tråd med regjeringens politikk - som viktig.
– Omstillingen nå er unik fordi vi ikke kan basere oss på olja lenger. Det er, og blir, utrolig krevende, sa Hauglie.
Dagpenger som hindring
I sin kommentar til innlegget påpekte nestleder i Akademikerne og president i Tekna, Lise Randeberg, at det med dagens regelverk ikke er mulig for folk med høy kompetanse som har mistet jobben, for eksempel fra oljebransjen, å kombinere dagpenger med videreutdanning er kurs på universitet eller høyskoler. En må velge.
– Gi dem muligheten, sa Randeberg, som mener at det er nettopp kursing av mennesker som allerede har høy kompetanse som vil bidra til omstilling. Eksisterende kompetanse må benyttes i nye bransjer og fagfelt.
Randeberg trakk eksempelvis frem Navs inkluderingstilskudd som en måte å gjennomføre dette. Tilskuddet skal i utgangspunktet hjelpe folk med nedsatt arbeidsevne med å komme seg i arbeid. Tekna-presidenten viser til Nav i Rogaland, hvor allerede høyt utdannede mennesker gis slike Nav-midler for å «vri sin kompetanse». På den måten skal de komme inn i arbeidsmarkedet igjen, men i andre bransjer.
– Bruk for eksempel inkluderingsmidler for å kickstarte det grønne skiftet og digitalisering i offentlig sektor, var rådet fra Randeberg.
Alternativ lånekasse
Statsråd Hauglie kontrer med at det er viktig å holde tunga rett i munnen når slike avveininger skal gjøres. Selv om endring må til, blant annet i reglene for dagpenger og utdanning, må en ha en «balansegang», slår hun fast.
– Vi ønsker å bidra til at flere av de som mister jobben skal få videreutdanne seg. Men det er en balansegang. Skal vi gjøre Nav til en alternativ lånekasse? Hvor går grensen? Det er jeg ikke sikker på, men er åpen for å se på det, sa Hauglie, og la til følgende oppfordring til partene i arbeidslivet:
– Kom med konkrete endringsforslag – ingenting er hugget i stein.