Ansatte i grønne bygg med bedre ventilasjon og mer dagslys, jobber, sover og trives bedre.

Foto

Sam X CC

Jobber smartere i grønne bygg

Publisert: 19. desember 2016 kl 10.04
Oppdatert: 19. desember 2016 kl 10.15

Grønne bygninger som tar inn mye dagslys og som har bedre ventilasjon og varmekontroll, kan bidra til økt produktivitet blant dem som jobber der, ifølge The Guardian.

Forskere ved Harvard TH Chan Shool of Public Health in the US har sett på ansatte som arbeider i miljøsertifiserte bygninger i fem amerikanske byer, og sammenlignet dem med ansatte som jobber i de samme selskapene, men i vanlige bygninger.

Øker produktiviteten

Denne første studien av effekten av grønne bygg har på ansatte viser blant annet at de ansatte jobber smartere. Forskerne mener det å jobbe i miljøvennlige bygg kan føre til økt produktivitet for virksomhetene, tilsvarende tusenvis av dollar hvert år.

– De ansatte i grønne bygninger scoret høyere på kognitive tester, sammenligner med ansatte i vanlige bygg, sier Joseph Allen til avisen.

De ansatte gjorde det 25 prosent bedre på kognisjonstestene.

Saken fortsetter under annonsen

Sover bedre

Arbeidere i grønne bygg rapporterte om 30 prosent mindre såkalt «syk bygning»-syndrom, det vil si plager som hodepine og irriterte øyne og luftveier. De grønne bygninger har bedre ventilasjonssystemer, og derfor lavere nivåer av karbondioksid og andre kjemikalier fra møbler og tepper.

De grønne byggene hadde også bedre belysning, ofte med mer daglys, noe forskning har vist at kan bedre døgnrytmen og skape bedre søvn for ansatte.

Harvard-forskerne monitorerte de ansattes søvn med spesielle sensorklokker, som viste at ansatte i grønne bygg sover 6 prosent bedre enn andre.

– Dette er kanskje det viktigste funnet i studien. Det viser oss at bygningene påvirker oss utover de åtte timene vi jobber i dem, sier Allen.