Det sesongjusterte sykefraværet økte i 4. kvartal i fjor og var 6,7 prosent, hvorav 5,45 prosentpoeng var legemeldt sykefravær. 

Foto

Gorm Kallestad / NTB

SSB: Nytt koronaår og influensa ga høyeste sykefravær siden 2009

Publisert: 2. mars 2023 kl 09.59
Oppdatert: 2. mars 2023 kl 09.59

­– 2022 var preget av mye korona- og influensa, i tillegg til en mer normal arbeidsdag for mange med like mye kontakt som tidligere og mindre hjemmekontor. Det høye sykefraværet i 2022 gjenspeiler dette, sier Tonje Køber, seksjonssjef for arbeidsmarked og lønn i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Når egen- og legemeldt sykefravær justeres for sesongvariasjoner, viser det at egenmeldt sykefravær økte mest.

– Det har vært mye svingninger i det egenmeldte sykefraværet siden starten av koronapandemien i 2020. I næringene undervisning og helse- og sosialtjenester ser vi at det egenmeldte sykefraværet har variert mest. En mulig forklaring er at disse næringene har vært mest utsatt i perioder med mye smitte, sier Køber.

Det sesongjusterte sykefraværet økte i 4. kvartal i fjor og var 6,7 prosent, hvorav 5,45 prosentpoeng var legemeldt sykefravær. I dette kvartalet er det yrkesgruppene pleiemedarbeidere og barnehage- og skoleassistenter som har høyest fravær, på henholdsvis 9,1 og 9,7 prosent. Dette er kvinnedominerte yrkesgruppe.

I mannsdominerte yrker er det høyest sykefravær blant lastebil-, buss- og trikkeførere og bygningsarbeidere med henholdsvis 7,3 og 6,4 prosent sykefravær.

Saken fortsetter under annonsen