Lederen i Fellesforbundet Jørn Eggum mener deres medlemmer ble de store lønnstaperne i fjor. 

Foto

Håkon Mosvold Larsen / NTB

LO-forslag: Krav om at lønna skal stige mer enn prisene i år

Publisert: 21. februar 2023 kl 09.11
Oppdatert: 21. februar 2023 kl 10.52

– Hovedkravet for lønn er å sikre lønnstakernes andel av verdiskapningen og økt kjøpekraft, heter det i sekretariatets forslag til tariffkrav som skal behandles på møtet i LOs representantskap tirsdag.

Vedtaket møtet faller ned på tirsdag ettermiddag, er å regne som en marsjordre for LOs forhandlere i frontfaget. De møter motparten i NHO om en måneds tid og skal sammen meisle ut et lønnsoppgjør som vil være normgivende for resten av det organiserte arbeidslivet.

– Skammelig

Frontfagsmodellen innebærer at den lønnsrammen konkurranseutsatt industri har bæreevne til, blir førende for øvrige oppgjør, også til store ansattegrupper i stat og kommune.

Bakteppet er en lønnsutvikling i fjor som var svak målt mot prisstigningen. De aller fleste av LOs medlemmer opplevde å gå ned i reallønn, ifølge tallene som Teknisk beregningsutvalg la fram mandag. Den samme rapporten viste at lønningene til ledere og funksjonærer i industrien steg betydelig mer enn store yrkesgrupper.

– Det er perverst og skammelig, sier leder Jørn Eggum i Fellesforbundet til VG om en lederlønnsvekst i petroleumsnæringen i fjor på 21,3 prosent.

Sakket akterut

Saken fortsetter under annonsen

Han anslår overfor flere medier at lønnskravet kan bli på mellom 4,8 og 5,4 prosent denne våren, noe han mener vil gi økt reallønn og sørge for at bedriftene ikke taper konkurranseevne mot utlandet.

– Gjennom kravene vil vi sikre en solidarisk og rettferdig lønnspolitikk ved å prioritere likelønn og motvirke lavlønn, heter det i sekretariatets forslag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har overfor NTB og en rekke medier varslet at ansatte i kommunene skal ha mer enn andre grupper i år, siden de i de siste tre årene har sakket akterut i lønnsutviklingen.