Lærere, leger, embetsverk, journalister og togførerne streiker i Storbritannia for høyere lønn
Samtidig som finansminister Jeremy Hunt legger fram et forslag til statsbudsjett som skal takle levekårskrisen i Storbritannia, er landet rammet av storstreik.
Lærere, leger, embetsverk, journalister og togførerne på undergrunnen i London deltar i den seneste i rekken av streiker for høyere lønn. Foreløpig viser de streikende i offentlig sektor ingen tegn til å avslutte aksjonene som startet i fjor, da skyhøy inflasjon sørget for at verdien av lønningene ble redusert.
Hunt legger fram sitt budsjettforslag i Underhuset tidlig onsdag ettermiddag. I forkant har han varslet økte tilskudd til barnehager og tiltak som skal få folk over 50 tilbake på arbeidsmarkedet. Også andre som har falt ut av jobbmarkedet, skal lokkes tilbake.
Sysselsetting og pensjon
Regjeringen skal blant annet forsøke å fylle 1,1 millioner ledige stillinger. Mange av dem er ubesatt fordi brexit gjorde slutt på bevegelsesfriheten og har ført til at færre europeere kommer til Storbritannia for å jobbe. I tillegg er rekordmange langtidssykmeldt.
Det er ventet at Hunt vil la folk plassere mer penger i privat pensjonssparing skattefritt.
– Rapporter om at leger tar tidligpensjon på grunn av skatteregler knyttet til pensjon har utvilsomt skapt bekymring i regjeringen, særlig med tanke på at helsevesenet allerede er under press etter pandemien, sier pensjonsekspert Tom Selby i AJ Bell.
Mer strømstøtte?
Levekostnadskrisen har blitt fulgt opp av strømstøtteordninger, men noen av denne hjelpen utløper neste måned. Økonomier sier det kan komme fornyet hjelp i det nye budsjettet.
I tillegg har regjeringen lekket flere tiltak, inkludert en økning i forsvarsbudsjettet på 5 milliarder pund – rundt 64 milliarder kroner med dagens kurs – de neste to årene. Fredag ble en 20-årsplan for karbonfangst kunngjort sammen med en satsing på kjernekraft for å styrke kraftforsyningen og nå målet om netto nullutslipp innen 2050.