Antallet helt ledige innen butikk- og salgsarbeid falt med 6000 personer, justert for normale sesongvariasjoner, i tillegg var det en liten nedgang i antall delvis ledige.

Foto

Stian Lysberg Solum / NTB.

Nav

Stor nedgang i antall arbeidssøkere den siste måneden

Publisert: 28. mai 2021 kl 10.37
Oppdatert: 17. november 2021 kl 08.12

Ved utgangen av mai er det registrert 183.900 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav, noe som utgjør 6,5 prosent av arbeidsstyrken. Justert for sesongvariasjoner falt antallet arbeidssøkere med 6300 fra april.

– Det har vært en stor nedgang i antallet arbeidssøkere den siste måneden, etter at smittevernstiltakene har blitt lettet på flere steder. Men effekten av de siste nasjonale lettelsene og gjenåpningen i Oslo blir synlig først neste måned, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

94.100 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av mai, noe som utgjør 3,3 prosent av arbeidsstyrken.

Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 111.600 personer, eller 3,9 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg var 72.300 registrert som delvis ledige.

26.900 av de helt ledige er permitterte, mens det samme gjelder for 38.800 av de delvis ledige. De permitterte utgjør til sammen 2,3 prosent av arbeidsstyrken.

Åpnet butikkene igjen

I løpet av mai registrerte 10.400 personer seg som arbeidssøkere hos Nav. Det tilsvarer om lag 600 per virkedag, ned fra 900 per virkedag i april. 19 prosent oppgir permittering som årsak til at de registrerer seg, mot 42 prosent i april.

Saken fortsetter under annonsen

Antallet arbeidssøkere har falt for samtlige yrkesgrupper fra april til mai. Nedgangen var størst blant personer med bakgrunn fra butikk- og salgsarbeid, fulgt av serviceyrker og annet arbeid, samt reiseliv og transport.

Antallet helt ledige innen butikk- og salgsarbeid falt med 6000 personer, justert for normale sesongvariasjoner, i tillegg var det en liten nedgang i antall delvis ledige.

– Mange kommuner på Østlandet har kunnet gjenåpne butikker i løpet av den siste måneden. Dette gir en betydelig nedgang i antall arbeidssøkere innen butikk- og salgsarbeid, sier Holte.

Ved utgangen av mai var andelen helt ledige høyest innen reiseliv og transport, med 10,1 prosent av arbeidsstyrken, og lavest innen undervisning og akademiske yrker, begge med 0,9 prosent.

Størst nedgang for unge

Det var størst nedgang i antallet arbeidssøkere blant de under 30 år den siste måneden (-6 prosent), justert for normale sesongvariasjoner. Nedgangen var særlig stor blant helt ledige, mens antallet delvis ledige under 30 år økte noe.

Ved utgangen av mai er andelen helt ledige høyest i aldersgruppen 30-39 år, med 4,5 prosent av arbeidsstyrken, og lavest for de under 20 år, med 1,4 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Antallet arbeidssøkere har falt i alle fylker den siste måneden, justert for normale sesongvariasjoner.

Nedgangen har vært størst i Viken (-8 prosent). Antall helt ledige falt kraftig, mens antall delvis ledige økte noe. Antall arbeidssøkere falt også kraftig i Vestfold og Telemark, samt Oslo.

Andelen helt ledige i prosent av arbeidsstyrken er høyest i Oslo, med 5,2 prosent, og lavest i Nordland med 2,2 prosent.