Spesielt høy økning var det blant mottakere under 30 år hvor rundt 500 flere personer sluttet å motta AAP enn forrige kvartal, tilsvarende en økning på 23 prosent.

Foto

Berit Roald / NTB

Redusert arbeidsledighet gjør at færre starter å motta arbeidsavklaringspenger

Publisert: 15. oktober 2021 kl 10.20
Oppdatert: 15. oktober 2021 kl 10.20

3,8 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år var mottakere av AAP ved utgangen av september 2021. Dette er uforandret fra forrige kvartal.

– Antall mottakere har holdt seg ganske stabilt de siste 6 månedene. En reduksjon i ledigheten har resultert i at færre starter å motta AAP. Samtidig har muligheten til å ta ut AAP i en lenger periode under pandemien, medført at færre personer slutter å motta ytelsen.

– Fortsatt nedgang i ledigheten og stans i koronaforlengelsene av AAP vil bidra til reduksjon i antall mottakere de neste kvartalene, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Få starter å motta AAP

I løpet av 3. kvartal var det 13.100 personer som startet å motta AAP. Dette er en nedgang på rundt 2200 fra forrige kvartal og det laveste antall som starter å motta AAP på 12 måneder. Antallet er høyere enn tilsvarende periode i 2020, men er uforandret fra 2019.

Det er spesielt blant eldre mottakere hvor antallet som startet på AAP er redusert. Sammenliknet med kvartalet før var antallet redusert med nær 700 personer for dem i aldersgruppen 50-59, mens blant dem over 60 var nedgangen rundt 500 personer.

Dette tilsvarer en reduksjon på henholdsvis 18 og 24 prosent. Nedgangen totalt var 14 prosent i samme periode.

Saken fortsetter under annonsen

– Fra tidligere nedgangskonjunkturer har vi observert en klar sammenheng mellom høy arbeidsledighet og en økning i antall som starter å motta helserelaterte ytelser. Reduksjonen i antall nye mottakere av AAP i 3. kvartal henger derfor sannsynligvis sammen med at forholdene på arbeidsmarkedet bedres, sier Holte.

Mange kan miste ytelsen i oktober

Forlengelsene av stønadsperioden for AAP-mottakere i forbindelse med koronapandemien var gjeldende til og med 30. september.

Det resulterte i at mange mottakere i begynnelsen av oktober enten stod uten rett til videre ytelse eller måtte avklares til arbeid eller uføretrygd. En del vil likevel kunne motta AAP på grunn av unntaksbestemmelsene.

De siste anslagene gjort før månedsskiftet antydet at rundt 1500 personer hadde nådd maks av ordinær periode uten at det samtidig forelå noe vedtak om videre ytelse. Det kan komme endringer som følge av ny regjering.

Flere sluttet å motta AAP

Antallet som sluttet å motta AAP gikk ned etter at mange mottakere fikk forlenget ytelsen som følge av unntaksbestemmelsene.

Saken fortsetter under annonsen

I 2. kvartal har antallet som sluttet med AAP økt noe igjen. Til sammen 14.800 personer sluttet å motta AAP denne perioden. Dette er en økning på 1600 personer fra kvartalet før, og 2300 fra tilsvarende periode i 2020.

Spesielt høy økning var det blant mottakere under 30 år hvor rundt 500 flere personer sluttet å motta AAP enn forrige kvartal, tilsvarende en økning på 23 prosent.

Muskel og skjelettlidelser

Antallet med muskel- og skjelettlidelser fortsatte å øke i 3. kvartal. Med en økning på over 4 200 personer var dette den hovedgruppen av diagnoser som økte mest de siste 12 månedene.

Til sammenlikning økte antall personer med psykiske lidelser med rett over 4000.

– Av de store diagnosegruppene har personer med muskel- og skjelettlidelser generelt en sterkere tilknytning til arbeidslivet. De har samtidig i gjennomsnitt noe kortere varighet på ytelsen, og en økt sannsynlighet for å avbryte stønadsløpet på grunn av overgang til arbeid.

– Det kan medføre at en del av de som har kommet inn på ytelsen etter mars 2020 kan forventes å ha korte stønadsløp som avbrytes etter hvert som situasjonen på arbeidsmarkedet bedres, sier Holte.

Saken fortsetter under annonsen