I dette fylket tar flest nordmenn ut tidlig alderspensjon
Det er store forskjeller mellom kvinner og menn når det gjelder å ta ut tidlig alderspensjon. 42,6 prosent av mennene i denne aldersgruppen har tatt ut alderspensjon mot 18,5 prosent av kvinnene.
De siste årene har man sett en reduksjon i andelen som tar ut alderspensjon før de fyller 67 år, spesielt blant menn.
Andelen menn med alderspensjon mellom 62 og 66 er redusert fra 46,2 prosent i 2016. Tilsvarende tall for kvinner i 2016 var 18,6 prosent.
Store geografiske forskjeller
Størst andel mottakere av alderspensjon finner vi Rogaland med 37 prosent og minst i Oslo med 22,9 prosent.
Det er også Rogaland som har størst andel både blant kvinner og menn med henholdsvis 21,8 og 51,9 prosent. Minst andel av kvinner med alderspensjon finner vi i Nordland med 16 prosent og blant menn i Oslo med 29,1 prosent.
Geografiske forskjeller i uttak av tidlig alderspensjon må sees i sammenheng med uttak av ytelser som ikke kan kombineres med alderspensjon. Noe av forklaringen kan likevel være forskjeller i næringsstrukturen i de ulike fylkene.
Hele 66 prosent av 62-åringene som var ansatte innen bergverksdrift og utvinning hadde startet uttak av alderspensjon.
Blant ansatte innen helse- og sosialtjenester var tilsvarende andel kun 9,5 prosent. Bergverksdrift og utvinning er for eksempel en av de dominerende næringene i Rogaland, men utgjør en forsvinnende liten andel av de ansatte i Oslo.
Fortsatt i arbeid
Det å motta alderspensjon betyr ikke nødvendigvis at man trer ut av arbeidslivet. Ordningen kan fritt kombineres med arbeid.
Over halvparten av alderspensjonistene mellom 62-66 år har det man kaller full arbeidsintensitet, som vil si at de i hele perioden med utbetaling av alderspensjon har vært i arbeid.
Det har riktignok vært en reduksjon i andelen alderspensjonister som kombinerer alderspensjon med arbeid det siste året. 29,8 prosent av alderspensjonistene i alderen 62-66 år arbeidet ikke ved siden av alderspensjonen i 2019. Denne andelen har økt til 30,2 i 2020.