Tre av fire enslige mindreårige flyktninger i arbeid eller utdanning
Blant flyktninger i alderen 18–29 år som har kommet til Norge som mindreårige uten medfølgende foreldre, var tre av fire i arbeid eller utdanning i 2017, melder SSB.
De aller fleste som kommer til Norge som enslige mindreårige flyktninger er gutter. Andelen gutter utgjorde 84 prosent blant alle som var bosatte ved utgangen av 2017, men kjønnsfordelingen varierer en del etter landbakgrunn.
I den største gruppen – afghanere – er andelen gutter hele 98 prosent. Blant eritreere og somaliere som kom til landet som enslige mindreårige flyktninger er andelen gutter henholdsvis 71 og 61 prosent. Kun blant enslige mindreårige flyktninger fra Etiopia er jenter i flertall (55 prosent).
Mange i arbeid eller utdanning
Blant flyktninger i alderen 18–29 år som kom hit som enslige mindreårige, var 76 prosent enten sysselsatt og/eller i utdanning eller i introduksjonsprogram i november 2017.
Til sammenligning var andelen aktive blant andre flyktninger 18–29 år som også kom som mindreårige, men i følge med foreldrene, på 78 prosent i 2017. I den jevnaldrende befolkningen totalt sett var andelen aktive høyere, 85 prosent.
Blant de mannlige flyktningene 18–29 år som kom som enslige mindreårige var andelen aktive drøyt 77 prosent i 2017. Blant kvinnene var tilsvarende andel drøyt 71 prosent.
Kvinner har en høyere andel som er under utdanning, mens andelen sysselsatte er høyere blant menn.
Sammenlignet med hele befolkningen i alderen 18–29 år, er det relativt flere blant de i alderen 18–29 år som kom som enslige mindreårige flyktninger som mottar sosialhjelp.
Spesielt gjelder dette blant kvinner hvor 5 prosent mottok sosialhjelp sammenlignet med under 1 prosent i den jevnaldrende befolkningen totalt. Blant kvinner 18–29 år som kom som mindreårige flyktninger sammen med foreldre er tilsvarende andel drøyt 2 prosent.
Mange jobber fulltid blant lønnstakerne
Blant enslige mindreårige flyktninger som er i alderen 18-29 år, og som er registrert som lønnstakere, er det 63 prosent som arbeider fulltid.
Dette er en høyere andel enn for lønnstakere blant andre jevnaldrende flyktninger som kom hit som mindreårige, hvor 58 prosent hadde en så høy avtalt arbeidstid i november 2017.
For lønnstakere i den jevnaldrende befolkningen totalt er andelen 69 prosent.
Ved å sammenligne med alle i alderen mellom 18 og 29 år – ikke bare lønnstakere, blir det vesentlig lavere andeler som har en arbeidstid på 30 timer eller mer.
Blant de enslige mindreårige blir andelen da 32 prosent, for andre som kom hit som mindreårige 29 prosent, og blant jevnaldrende i befolkningen 44 prosent.
28 prosent av lønnstakerne blant de som kom som enslige mindreårige flyktninger (nå i alderen 18–29 år) har en avtalt arbeidstid på under 20 timer i uka.
Tilsvarende andeler blant andre lønnstakere som har kommet som mindreårige flyktninger, og lønnstakere i den jevnaldrende befolkningen totalt, var henholdsvis 33 og 24 prosent.
Store kjønnsforskjeller
Det er klare kjønnsforskjeller i avtalt arbeidstid blant lønnstakerne. Blant mannlige lønnstakere 18–29 år som kom som enslige mindreårige flyktninger, er det 67 prosent som har en avtalt arbeidstid på 30 timer eller mer i uka.
Det er samme andel som blant andre flyktninger som kom som mindreårige til landet. I den jevnaldrende mannlige befolkningen er andelen 79 prosent.
- LES OGSÅ: Sliter mest med boutgifter
Blant de kvinnelige lønnstakerne 18–29 år som kom som enslige mindreårige flyktninger, er andelen med avtalt arbeidstid på 30 timer eller mer i uka en del lavere - 42 prosent.
Til sammenligning var tilsvarende andel blant andre kvinnelige mindreårige flyktninger på 49 prosent, og 59 prosent i den jevnaldrende kvinnelige befolkningen totalt.
47 prosent av de kvinnelige lønnstakerne som kom som enslige mindreårige flyktninger har en arbeidstid på under 20 timer i uka. Tilsvarende andel blant mennene var 25 prosent.