Illustrasjonsfoto.

Foto

Huy Phan/Unsplash.

Færre alderspensjonister blant innvandrere

Publisert: 17. oktober 2018 kl 08.40
Oppdatert: 17. oktober 2018 kl 08.40

Det er forholdsvis få innvandrere i den eldre befolkningen i Norge. 60.700 personer, eller om lag 6 prosent, av den bosatte befolkningen som var 62 år eller eldre i 2017, hadde innvandrerbakgrunn, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.  

For disse var det langt mindre vanlig å motta alderspensjon enn i befolkningen ellers. 61 prosent av innvandrerne over 61 år mottok alderspensjon fra folketrygden mot 82 prosent av befolkningen ellers.

Markant skille

Statistikken viser at det er et markert skille i andelen alderspensjonister før og etter 67 år. 32 prosent av befolkningen mellom 62 og 66 år var alderspensjonister i 2017, mens nær samtlige over 66 år mottok alderspensjon.

Noe av forskjellen i andelen alderspensjonister over 61 år blant innvandrere og befolkningen ellers skyldes alderssammensetningen i de to ulike gruppene. 37 prosent av innvandrere over 61 år var i aldersgruppen 62 til 66 år mot bare 26 prosent av befolkningen ellers.

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig ser vi at det er forskjeller i mottak av alderspensjon mellom innvandrere og befolkningen ellers, også innenfor ulike aldersgrupper. 34 prosent av befolkningen ellers mellom 62 og 66 år mottok alderspensjon, mens bare 10 prosent av innvandrerne gjorde det samme.

Også i befolkningen over 66 år var det forskjeller mellom innvandrere og befolkningen ellers. Omtrent én av ti innvandrere mottar ikke alderspensjon i denne aldersgruppen, mens å være uten slik pensjon er svært sjelden i befolkningen ellers.

Minst vanlig

Sammenligner man ulike innvandrergrupper, ser man at det var personer fra Asia, Afrika og Latin-Amerika som hadde den minste andelen alderspensjonister i befolkningen. Blant personer mellom 62 og 66 år var det 14 prosent av innvandrere fra EU/EØS som hadde valgt å ta ut alderspensjon, mens den tilsvarende andelen blant innvandrere fra Asia, Afrika og Latin-Amerika bare var 7 prosent.

Fra 67 år har alle med rett til alderspensjon muligheten til å ta ut denne, men det er også mulig å utsette uttaket fram til 75 år. Både blant innvandrere fra Asia, Afrika og Latin-Amerika og fra EU/EØS i aldersgruppen fra 67 til 74 år stod omtrent én av ti uten alderspensjon i 2017.

Selv om noen av disse kan ha valgt å utsette alderspensjonen, kan den beskjedne andelen også skyldes at enkelte innvandrer så sent at de har hatt begrensede muligheter til å opparbeide seg rettigheter.

Saken fortsetter under annonsen

Dette blir tydelig blant innvandrere som er 75 år eller eldre. I denne aldersgruppen er det ikke lenger mulig å utsette uttaket av alderspensjon. Omtrent 540 personer, eller 5 prosent av innvandrerne fra EU/EØS og 1 290 personer, eller 23 prosent av innvandrerne fra Asia, Afrika og Latin-Amerika stod likevel uten alderspensjon.