4 prosent av alderspensjonistene har innvandrerbakgrunn
Sysselsettingsandelen blant innvandrere varierer en del avhengig av landbakgrunn. I tillegg er det sammenheng mellom landbakgrunn og andelen som kun var sysselsatte uten å kombinere arbeid med andre aktiviteter eller ytelser, viser tall fra SSB.
Land med tradisjonelt høye andeler arbeidsinnvandrere hadde også høye andeler kun sysselsatte. For eksempel, mens 16 prosent av sysselsatte nordmenn kombinerte arbeid med andre statuser, gjaldt dette for bare 9 prosent av sysselsatte fra EU-land i Øst Europa og 11 prosent av sysselsatte fra vesteuropeiske land utenfor Norden.
Høyest andel sysselsatte som kombinerte arbeid med andre statuser – 29 prosent – var blant innvandrere med bakgrunn fra land i Afrika.
Som følge av lavere andel sysselsatte var innvandrere overrepresentert i alle andre grupper i og utenfor arbeidsstyrken, med unntak av mottakere av uføretrygd. Dette kan blant annet forklares med at også innenfor aldersgruppen 30–61 år er innvandrerbefolkningen relativt yngre.
Overrepresentert
Blant dem som hadde opplysninger om status i SSBs registre var det størst overrepresentasjon av innvandrere blant deltakere på arbeidsmarkedstiltak.
Om lag halvparten av deltakerne på arbeidsmarkedstiltak i 2017 var innvandrere, og 84 prosent av disse kom fra land i Afrika eller Asia.
Hovedgrunnen til dette er at introduksjonsordningen for nyankomne innvandrere inngår som et av arbeidsmarkedstiltakene i statistikken.
I tillegg var innvandrere sterkt overrepresentert blant registrerte ledige, som kan tyde på at det er vanskeligere for innvandrere å komme i jobb.
Det var også relativt flere innvandrere blant personer i aldersgruppen 30–61 år som mottok økonomisk sosialhjelp, kontantstøtte eller enslig forsørgerstønad. Disse ordningene er samlet under betegnelsen «andre ordninger» i statistikken.
I alt var cirka 14 000 innvandrere registrert i denne gruppen i 2017, og blant dem var 72 prosent fra land i Afrika eller Asia.
Det mangler informasjon om en del innvandrere i registrene til SSB, og disse blir plassert i gruppen «ukjent status» i statistikken. Fordelt etter landbakgrunn var det flest innvandrere fra land i Asia (30 prosent) samt EU-land i Øst-Europa (30 prosent) i denne gruppen i 2017.