Annonsørinnhold: Slik setter du tæring etter næring i privatøkonomien
Denne artikkelen inneholder annonsert innhold.
Å holde utgiftene i sjakk er noe norske husholdninger flest bør prioritere. Det går for det samme hva slags inntekt du har, og hvilke øvrige rammebetingelser som gjelder. Å passe på å sette tæring etter næring lønner seg alltid. Du får mer armslag i hverdagen, og kan ta deg råd til det lille ekstra når tiden er inne for det.
Likevel, noen ganger er det lettere sagt enn gjort. La oss nå se på en del knep og grep de fleste kan ta for å få bedre kontroll over privatøkonomien.
Matbutikken kan koste mer enn du aner
Mathandel i Norge byr på det paradokset at mat som er dyr, verken trenger å holde høy kvalitet eller være næringsrik eller sunn. Å kjøpe uforedlede grønnsaker er billigere enn å kjøpe ferdig oppskårede varer. Du får også gjennomgående bedre kvalitet og lengre holdbarhetstid ved å kjøpe hele grønnsaker.
Ser vi på kjøttdisken, gjelder det i stor grad det samme. Ferdig krydrede kjøttprodukter koster uforholdsmessig mye, ingredienser tatt i betraktning. Dessuten får du jo ikke nødvendigvis et produkt som passer perfekt med din smak.
Når det gjelder ferdigmåltider er de ikke bare sterkt overpriset, men de er også fulle av usunne tilsetninger som salt og diverse konserveringsmidler. Lager du maten din selv, får du sunnere måltider til langt bedre pris.
Hold skikk på strømregningen
Strømkostnadene her til lands har som kjent økt drastisk i senere tid. Dette har ført til økt oppmerksomhet på grep som kan tas for å holde regningene i sjakk. Disse bør du følge nøye med på. Ved å spare på strømmen kan du faktisk få mer penger til rådighet. Det blir ekstra viktig med tanke på hvor mye strøm mange husstander sløser bort unødvendig.
Hovedsynderen her er oppvarming av rom og boliger som ikke er riktig isolert. Har du ikke sørget for optimal isolasjon av vegger, vinduer, tak og så videre risikerer du å brenne penger for å holde varmen når kulda setter inn. En inspeksjon fra en fagperson trenger ikke å koste stort, og grepene som anbefales vil betale for seg selv. Enten ved å redusere strømutgifter over tid, eller økt takst så her er det vinn-vinn hele veien.
Også måten vi varmer opp hus på har mye å si. Moderne løsninger som varmepumper, varmekabler og vannbasert sentralvarme er langt mer energieffektive enn å belage seg på, for eksempel, panelovner.
Sett opp et budsjett - og hold deg til det
Dette er så fundamentalt at det ikke burde være nødvendig å nevne engang, men sannheten er at mange nordmenn ikke setter opp et budsjett. Det er selve oppskriften på å ende opp med skrapet konto når måneden er over. Små, uvesentlige utgifter hoper seg fort opp og blir til en stor å. Her gjelder det å holde oversikten.
Sett opp hvor mye du ønsker å bruke ukentlig og månedlig i henhold til din disponible inntekt. Pass på å ta høyde for uventede utgiftsposter. Deretter er det bare å føre oversikt hver gang kortet dras. Det finnes en rekke apper og programmer som kan forenkle og automatisere denne prosessen for deg.
Finn gunstig finansiering når det trengs
Nordmenn har i dag lån av forskjellige typer som må behandles. Også her er det penger å spare. Det gjelder både når du tar opp et lån, for eksempel for å gjøre de energibesparende investeringene vi nevnte ovenfor, og for å refinansiere eksisterende lån.
Hos troverdige markedsaktører som Santander kan du finne lån som har rimelige vilkår og gunstige betingelser. Du får full kontroll over utgiftene knyttet til lånet, og kan til enhver tid henvende deg til banken for hjelpsom bistand i form av solid kundestøtte.