Førerkortbeslag skaper utfordringer i arbeidslivet
Antall førerkortbeslag økte med 40 % fra 2018 til 2020. Tap av førerkort kan i mange tilfeller anses som tillitsbrudd og føre til vanskelige personalsaker og oppsigelser. Det gjelder spesielt for ledere, yrkessjåfører og ansatte i stillinger som krever særlig tillit.
Mange bedrifter synes slike personalsaker kan være vanskelige å håndtere. Hvor langt er bedriften pliktig til å strekke seg for å omplassere ansatte? Hvilke omstendigheter er så grove at førerkortbeslaget kan anses for å være grunnlag til oppsigelse?
Tillitsbrudd når ledere mister førerkort
Tap av førerkort kan i noen tilfeller anses for å være tillitsbrudd mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. I så fall kan det føre til oppsigelse, selv om bedriften kunne ha tilrettelagt med andre arbeidsoppgaver. Dette gjelder spesielt for dem som er ansatt i stillinger som krever særlig tillit, samt for ledere.
Dersom man for eksempel jobber for en organisasjon som fremmer avhold fra rusmidler, kan ruspåvirket kjøring på fritiden også anses som et tillitsbrudd. Det gjelder selv om den ansatte ikke trenger førerkort for å utføre arbeidet. Tillitsbruddet alene er grunnlag nok til oppsigelse.
Har man et gyldig oppsigelsesgrunnlag?
Det er viktig å se på det helhetlige bildet når man skal vurdere oppsigelsesgrunnlag. Faktorer som hvorfor vedkommende mistet førerkortet spiller inn, samt hvor viktig sertifikatet er for stillingen. I mange tilfeller kan det være fornuftig med advokatbistand fra noen som spesialiserer i arbeidsrett.
Advokatbistand kan også være aktuelt i tilfeller hvor arbeidsgiver må ta en skjønnsmessig vurdering av situasjonen. Mister den ansatte førerkortet på grunn av fyllekjøring eller andre grove overtredelser, vil det som regel være en gyldig oppsigelsesgrunn for ansatte som er avhengige av å kjøre under arbeid. Det kan være vanskeligere å vurdere saker hvor man mister førerkort på grunn av fartsovertredelser.
Rettighetene til yrkessjåfører ved førerkortbeslag
Det er viktig at yrkessjåfører kjenner til sine rettigheter ved førerkortbeslag. Hvordan saken behandles, avhenger i stor grad om sjåføren erkjenner straffskyld eller ikke. Sjåføren må i blant annet gi sitt samtykke til midlertidig førerkortbeslag. Et samtykke er i praksis det samme som å erkjenne straffskyld. Dersom man ikke samtykker, må saken videresendes i løpet av tre uker.
Hvis ikke politiet overholder fristen, kan man få tilbake førerkortet i mellomtiden frem til saken behandles. Dersom man samtykker til midlertidig førerkortbeslag, kan saken dra ut over lang tid. Politiet kan i praksis bruke så lang tid som de ønsker. Det vil igjen føre til at vedkommende går uten førerkort mye lenger enn han eller hun ellers ville ha gjort.
Dette kan ha store konsekvenser for både den ansatte og for arbeidsgiveren. Sjåføren må derfor være helt sikker på straffskyld før han eller hun samtykker til midlertidig førerkortbeslag. Fyllekjøring og grove fartsovertredelser er typiske saker hvor straffskyld er tydelig. Andre tilfeller kan være vanskeligere å bedømme, for eksempel bilulykker.
Alle de innblandede i ulykken kan være sterkt preget av situasjonen. Ofte er man forvirret eller i sjokk, og ingen har helt oversikt over hva som har skjedd. Yrkessjåføren bør i så fall vente med å gi samtykke til man har fått oversikt. Her kan du få mer informasjon om sjåførens rettigheter ved førerkortbeslag.
Oppsigelser skal være forholdsmessige
Dersom arbeidstakeren ikke kan klandres for å for å miste førerkort, kan omplassering til en annen avdeling og andre arbeidsoppgaver være en mulig løsning. En oppsigelse skal alltid være forholdsmessig. Arbeidsgiver må vurdere hvilke ulemper tap av arbeid og tap av sertifikat vil påføre den ansatte for å kunne ta stilling til om oppsigelsen er forholdsmessig eller ikke.
Tap av førerkort på grunn av sykdom er et godt eksempel på en situasjon hvor arbeidsgiver bør gjøre en solid innsats for å omplassere arbeidstakeren. La oss se på et konkret eksempel som kan inntreffe i nær fremtid. Flere tusen diabetespasienter risikerer å miste førerkortet i løpet av 2022 – trolig er flere av dem avhengige av sertifikatet for å utøve yrket sitt. Årsaken til at så mange risikerer å miste førerkortet er nye forskrifter som trer i kraft januar 2023.
Forskriftene krever at diabetespasienter må søke om å fornye sertifikatet, samt legge ved helseattest som tilsier at det er forsvarlig at vedkommende kan sitte bak rattet. Dersom man ikke søker tidlig nok, kan det føre til en midlertidig periode uten gyldig førerkort. Hvis man ikke får godkjent søknaden, så vil man miste sertifikatet på grunn av sykdom. Dette kan bli svært problematisk for yrkessjåfører.
I slike tilfeller kan det være nyttig å referere til arbeidsmiljølovens bestemmelser rundt tilrettelegging for arbeidstakere med redusert arbeidsevne før man vurderer oppsigelse.
Slik vurderer man oppsigelsesgrunnlag ved tap av førerkort
Det er mange hensyn som skal tas, og ofte må man bruke en skjønnsmessig vurdering.
For å gjøre informasjonen litt mer oversiktlig, oppsummerer vi kort med de viktigste punktene for å kunne vurdere oppsigelsesgrunnlaget:
-
Hvor lenge er førerkortet inndratt? Er det midlertidig eller permanent?
-
Kan arbeidstakeren klandres?
-
Hvor avhengig er arbeidstakeren av sertifikatet for å utøve yrket sitt?
-
Hvor alvorlig er saken?
-
Kan førerkortbeslaget anses som tap av tillit?
Arbeidsgiver må også vurdere om den ansatte kan omplasseres til andre oppgaver. Dersom det ikke foreligger noen andre alternativer eller førerkortbeslaget er et alvorlig tillitsbrudd, vil bedriften ha saklig grunn til oppsigelse.