Vet du hvor mye penger du kan spare på å senke innetemperaturen? Vi har svaret

av: Cecilie Christoffersen
Publisert: 1. november 2021 kl 14.31
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Skal man tro jurist, Thomas Iversen, fra Forbrukerrådet, er den billigste strømmen den du ikke benytter.

Derfor kan man, med rekordhøye strømpriser, spare mye penger på å kutte ned på strømforbruket der det som regel brukes mest. Her må man naturligvis inkludere en konkurransedyktig strømavtale i likningen.

Mellom 50 og 60 prosent av strømforbruket går til oppvarming, men dersom man bor i en bolig som er bygget for veldig lenge siden, kan kostnadene for oppvarming utgjøre helt opp til 70 prosent.

Du kan spare fem prosent ved å redusere én grad

Siden oppvarming av bolig står for over halvparten av strømforbruket, vil det å senke innetemperaturen være noe av det mest lønnsomme du kan gjøre i forbindelse med sparing av strøm og penger, ifølge Linda Ørstavik Öberg i Huseierne.

– For hver grad du senker temperaturen, vil du spare rundt fem prosent av kostnadene til oppvarming, sier hun i et intervju med Dinside.

Öberg anbefaler å slå av eller skru ned varmen i rom du eller ikke benytter så ofte, og innetemperaturen bør være på mellom 19 og 22 grader.

Ifølge en beregning utført av strømselskapet Tibber, vil man spare 1332 kilowattimer hvert år dersom man senker innetemperaturen med én grad.

Med et utgangspunkt på en snittpris på 95 øre kilowattimen, vil denne reduksjonen på oppvarming av bolig tilsi 1265 kroner spart per år. Til sammenligning ville man spart 719 kroner i 2020 da strømprisene var svært mye lavere.

Kaldblodig? Mange vegrer seg mot å senke innetemperaturen

Mange personer fra deler av landet står nå i en tøff periode med høye strømregninger. I slike tilfeller kan det være vanskelig å vite hvordan man skal betale alle utgiftene. Regningene kan fort begynne å hope seg opp og til slutt kan man føle at man står i situasjon som virker uløselig, sett fra et privatøkonomisk perspektiv.

Hvis din økonomi har fått seg en trøkk kan det være at man bør vurdere å ta opp et lån for å betale regningene. Dette kan være lønnsomt på sikt da det kan gi deg en mer oversiktlig økonomi frem til ting går i orden.

Slik kan du låne penger for å betale dyre regninger

Generelt sett er det alltid lurt å kvitte seg med eventuelle inkassokrav så fort som overhode mulig. Da kan et lån for å betale regningene være et godt alternativ som finansieringsløsning.

For å låne penger til regninger kan du for eksempel ta opp et forbrukslån eller søke om boligkreditt på boligen din. Pengene du får kan du bruke til å betale regningene som må betales raskt. Dersom du samler opp alle dine regninger i ett lån vil du sitte igjen med en langt bedre oversikt over egen økonomi.

Når du har kun ett lån å tenke på vil det bli enklere for deg å gjøre noe med dine økonomiske problemer. Du går da fra å drukne i et hav av regninger og purringer, til å bare betjene ett månedsavdrag hver måned.

Skal du heller benytte deg av et forbrukslån for å betale regninger må du være klar over at du må lage en god nedbetalingsplan. I tillegg må du gjøre deg godt kjent med kostnadene som et slikt lån fører med seg. I følge https://lånepenger.no/, så kan en god nedbetalingsplan bety natt eller dag når man tar opp et usikret lån.