Foto:  iStock Guppyimages

Hyttelån med lave skuldre

av: Leading Web Solutions
Publisert: 14. mai 2021 kl 12.58
Oppdatert: 4. mars 2022 kl 12.56

Økt popularitet

Å eie hytte er noe mange ser på som typisk norsk, og populariteten bare øker. Noen er heldige å overta familiehytter, noen finner gamle hytter til salgs i bortgjemte områder, mens andre får drømmen oppfylt på tilrettelagte hyttefelt. Det finnes i dag 440 443 hytter og fritidsboliger i Norge, ifølge tall fra SSB.

Prisene på hytter varierer både etter beliggenhet og standard. Det er også stor ulikhet i hva hytteeiere synes er viktig ved en hytte. Dersom du er på jakt etter egen hytte er det flere ting du bør vurdere for å ha glede av investeringen på kort og lang sikt.

Hvilken komfort er viktig for deg

En ny hytte med innlagt vann og sanitær vil som regel være dyrere enn en enkel, liten jakthytte med utedo. Samtidig kan prisen være høyere for en enkel hytte dersom den har en attraktiv beliggenhet.

I hyttefelt bygges det relativt tett. Enkeltstående hytter uten naboer tett på er dermed mer sjelden vare, noe som kan presse opp prisene.

Når du vurderer komforten er det viktig å ta med i betraktning hva du vil ønske deg på lang sikt. Kanskje er det greit å kun ha utedo nå, men du ønsker noe annet når du får barn. Det finnes mange muligheter til å øke komforten på en hytte senere. For eksempel kan man enkelt sette inn et forbrenningstoalett uten særlige endringer i en hytte, dersom man har plass til det.

Hvis du planlegger å gjøre endringer på en hytte du kjøper må du tenke over mulighetene til å frakte materialer dit. Det er store kostnadsforskjeller på om du kan kjøre varene helt fram selv, eller om du må leie et helikopter for å frakte ting til en fjellhytte langt fra nærmeste vei.

Beliggenhet

Beliggenheten bestemmes ofte av hvilke aktiviteter man ønsker å ha mulighet til på hytta. Samtidig er det også viktig å tenke over hvor langt du er villig til å kjøre for å komme dit.

Dersom du har tenkt å bruke hytta i helger, og ikke bare ferier, så bør den ikke ligge mange timers kjøring fra hjemstedet ditt. Når du sjekker kjøreavstander bør du ta rushtid med i beregningen. Når fredagen kommer er det ikke bare du som vil på hytta!

Hvor mange skal bruke hytta

Siden en hytte er en investering for framtiden bør du tenke langsiktig både når det gjelder finansiering og bruk. Kanskje du ønsker du å ha plass til barn og barnebarn, eller venner som kommer på besøk.

Dersom du planlegger med å utvide antall sengeplasser etter hvert bør du sjekke om er det tillatt med tilbygg eller et anneks til hytta.

Det er ulike regler fra kommune til kommune, men mange steder er det en begrensning på hvor stor en hytte har lov å være. Da regnes det gjerne hvor stor flate som er under tak, og eventuelle utedoer, boder og overbygde verandaer bli regnet med.

Finansiering

Det er flere måter å finansiere et hyttekjøp på. På nettsiden Billigeforbrukslån.no kan du lese gode råd om hyttelån, og finne en oversikt over hvilke låneformer som er tilgjengelige.

Uansett hvilken låneform du velger bør du sette opp en realistisk nedbetalingsplan. Hos BilligeForbrukslån.no finner du lånekalkulator som kan hjelpe deg med å se hva lånet vil koste deg i måneden, samt den totale kostnaden av lånet.

Låneeksempel: Eff. rente 9,64%, kr 100.000, o/5 år, Kostnad kr 25.246 Totalt kr 125.246-.

Usikrede lån

Usikrede lån gis uten at det stilles fast eiendom som sikkerhet. Dersom du ikke eier egen bolig, eller boligen din er fullt belånt, kan det være en mulighet til å likevel få et hyttelån.

Ulempen ved usikrede lån er at de som regel har høy rente. Det er også en begrensning på hvor mye du kan ta opp i usikrede lån. Lånetilbud blir vurdert individuelt, men du kan ta opp maksimalt 500 000 kroner i usikrede lån.

Siden de er relativt dyre er det ekstra viktig å sette opp en god nedbetalingsplan, og være bevisst på totalkostnaden av lånet. Du må regne det inn som en del av prisen på hytta.

Sikrede lån

Et sikret lån gis med sikkerhet i fast eiendom. Dersom du har nedbetalt mye av boliglånet ditt kan det være mulig å få et slik sikret hyttelån. Imidlertid må du stille med en egenkapital i tillegg. Sbanken skriver på sin side at de ikke skiller mellom et hyttelån og et vanlig boliglån.

Det er vanlig å kreve minst 25 prosent egenkapital.

Dersom du eier egen bolig, og har nesten helt nedbetalt boliglån, kan det også være en mulighet å øke boliglånet for å kjøpe hytte.