Harminder Kaur (23) har arbeidshverdagen sin hos Eiker Vekst, og stortrives i jobben.

Foto

ASVL

Sikret seg drømmejobben

av: Redaksjonen
Publisert: 27. september 2018 kl 11.54
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Hun gjør alle de tingene som skaper trivsel. De tingene som gjør at lunsjen blir litt hyggeligere, men som man kanskje ikke tenker så mye på – det bare skjer, litt av seg selv.

Ferdigkuttede grønnsaker settes frem på bordet, tallerkener og kopper blir ryddet bort, og koldtbordet fylles på med godsaker. Harminder trives godt i jobben sin, og synes oppgavene er spennende.

– Jeg smører smørbrød, kutter grønnsaker og setter frem til salatbaren. Jeg rydder og vasker opp. Jeg synes det er mest morsomt å sette frem til salatbaren, forteller hun.

Kokkekandidat

I august 2013 var Harminder på plass hos Eiker Vekst, da som lærekandidat innen kokkefaget.

Som lærekandidat er målet å ta et kompetansebevis, men det er mindre omfattende enn en vanlig lærlingplass med fag- eller svennebrev.

– Jeg synes det var fint å være lærekandidat. Jeg var litt redd for å prøve ting i starten og derfor fikk jeg enkle oppgaver. Etter hvert ble jeg tryggere og lærte mer og mer. Jeg fulgte en opplæringsplan som var tilpasset meg og jeg gikk opp til
kompetanseprøve, sier hun.

Lykken er en jobb å gå til

Harminder er svært takknemlig for at hun kunne gå rett inn i drømmejobben da hun var ferdig som lærekandidat. Hun vet at det er mange som ikke er like heldig som henne, og gleder seg til å gå på jobb hver eneste dag.

– Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag og ville velge det i istedenfor å være hjemme. Å være hjemme hele dagen er kjedelig.

Harminder er blant «de heldige»

I dag går de fleste ungdommer med utviklingshemning fra skolebenken og rett ut i arbeidsledighet.

På landsbasis har bare 15 prosent av utviklingshemmede mellom 18 og 25 år en varig tilrettelagt arbeidsplass.

– Vi blir ofte kontaktet av foreldre og familier som ønsker en plass til sin ungdom, men som ser at det er årelang kø. Mange av dem har ingenting å gå til når de går ut av videregående skole.

– Mens arbeidsledigheten i Norge ligger på rundt 4 prosent, står hele 67 prosent av alle med lettere utviklingshemning uten arbeid eller dagsenterplass, sier Dag Sandvik, direktør i ASVL.

– Denne gruppen har gjennom mange år blittnedprioritert av norske myndigheter. Det er et voksende samfunnsproblem, som vi forventer at våre folkevalgte tar tak i. Sammen med vekstbedrifter over hele landet ber vi nå om minst 2.000 varig tilrettelagte arbeidsplasser i inneværende stortingsperiode, sier Sandvik.

Torsdag 4. oktober inviteres landets politikere til Årets viktigste frokost, for å sikre at Regjeringen setter dette høyt på agendaen før neste års statsbudsjett skal presenteres.