Alt blir digitalt

Roar Nerdal
Publisert: 18. september 2011 kl 15.40
Oppdatert: 4. november 2014 kl 22.24

Alt blir digitalt, forklarer Vegard Strøm i Creuna. Selskapet vokser med 25 prosent i året, og er etablert i hele Norden utenom Island. De har utviklere i Ukraina og kjører et pilotprosjekt i India. De har 300 medarbeidere og 320 millioner i omsetning. Så langt.

– Vårt største hinder for fortsatt vekst er å finne kvalifisert personell. Vi har tidligere erfart å vokse for raskt uten å ha god nok kompetanse, sier Strøm. Han tror – gitt at verdensøkonomien ikke bråbremser og at finansuroen ikke brer seg – at målsettingen om at de innen to år skal ha en halv milliard i omsetning, 15 prosent driftsresultat og 500 ansatte er en grei og realistisk målsetting.

Ut av boblen

«The sky is the limit». Hørt den før? Kanskje et kjapt tilbakeblikk til forrige årtusen gjør susen. Det toppet seg i 2000 da internettleverandøren AOL kjøpte medieselskapet Time Warner for 164 milliarder dollar. Året før hadde svenske Spray kjøpt det norske underskuddsforetaket Nettavisen for 180 millioner kroner. Stockholm var Europas web-hovedstad. Alt pekte oppover: Med litt web-kunnskaper, en laptop og en forretningside kastet investorene penger etter deg, den gamle økonomien gjaldt ikke lenger. De web-baserte selskapenes verdi steg til himmels på børsene. Konsulentdelen av Spray ble kjøpt av Razorfish, et av de hotteste blant de hotte. Men dot.com og forsvant. 

Folkene som jobbet i svenskedelen av Razorfish er i dag en del av Creuna, i likhet med kreative miljøer fra web-selskapene Cobra og Adcore. 

Men det er ikke den «nye» økonomien som styrer lenger. Creuna kontrolleres av Atlantis Vest, som igjen kontrolleres av den gamle, bergenske Rieber Gruppen som på sin side har bygd opp sin formue på blant annet suppeposer (Toro). Rieber-familien har fått Arne «Gutta på tur» Hjeltnes som toppsjef i Creuna. Hjeltnes har også lang erfaring fra PR-bransjen.

Så Creuna står trygt plantet med det ene benet i det kreative web-miljøet som vokste frem på slutten av 1990-tallet og det andre i bergensk kapital.  

Saken fortsetter under annonsen

– Bare se på hvordan mobil kommunikasjon har endret seg de to siste årene. Fra å ringe, bruke sms og ta bilder, foregår alt online hele tiden. Dette stiller store krav til bedriftsmarkedet om de skal henge med. Ta fremveksten av sosiale medier. Enten du velger å delta eller la være, må du ha et bevisst forhold til hva dette innebærer. Å flytte kundeservice til Facebook er ikke noe man bare gjør uten å ha en strategi bak, sier Strøm.

Vil bli store

Creuna definerer seg selv som en bred leverandør av digitale tjenester der løsninger på alt fra e-handel til strategisk rådgivning og pr inngår. De konkurrerer med reklamebyrået Try i den ene enden til det internasjonale konsulentselskapet Accenture i den andre.  

– Faren er at vi blir fanget i midten. Vi er for store til å drive i nisjer. For oss er det viktig at vi får kontakt med kunden på toppnivå og der får gjennomslag for at de kan øke konkurranseevnen sin ved å ta i bruk digitale løsninger, sier Strøm.

Creuna ønsker å være blant med hos de store i alle nordiske land, og sier de har 20 av de 100 største bedriftene på kundelisten. Blant kundene i Norge er Hydro, Statkraft, Meny, Stortinget, Rec, Ruter, Rottefella og Rybak (Alexander).

Et stort spenn altså; dette er kunder som ikke leker butikk. Historisk har web-selskapene vært selskaper der kreativitet er blitt satt høy pris på. Jo sprøere, jo bedre. Der budsjetter har vært tvangstrøyer, der ledelse har vært synonymt med å bestille pizza og cola når blodsukkeret har vært faretruende lavt.

Finner rett fokus

Saken fortsetter under annonsen

Creuna er en av 20 norske bedrifter som er med i Nordic Innovations MMI-program der bedriftenes innovasjonsfokus kartlegges via den såkalte innovasjonsradaren (se tekstboks). 

– Innovasjon har vært forbundet med produktutvikling. Men vi må innse at innovasjon også gjelder for mange andre nivåer, for eksempel for å utvikle prismodeller. Verktøyet i MMI-programmet er på ingen måte en tvangstrøye, det kommer litt an på hvordan du bruker det. Tankegangen bak er spennende og hjelper deg til å løfte blikket, sier Strøm.

– «Radaren» har hjulpet oss til å se at vi har fokus på områder der vi ikke skal være. Den har også vist at vi er langt fremme på noen områder, blant annet på rekruttering, det å forstå trender og forbedre adferd, sier Strøm.

Foreløpig er Innovasjonsradaren tatt i bruk av ledelsen i Norge. Etter at de har lært seg radaren skikkelig og fått mer erfaring, så skal den implementeres i de andre landene. For Creuna gir MMI-programmet også en mulighet for «networking» – å møte andre selskaper både i Norden og Norge. Selskapet har også ambisiøse planer om vekst også utenfor Norden.

– Målet er å etablere oss i et nytt marked innen to år. Det avgjørende er å finne riktig leder, sier Strøm.

– Litt av utfordringen vår er at vi må forene den kreative kunstnersjelen med det å ha gode profesjonelle medarbeidere som bidrar til verdiskapning for kundene våre. Det er viktig å ha faste rammer, og det er bra med struktur. Men det er klart at vi kan ikke kjøre et firkantet system som dreper kreativiteten. Det er en kulturutfordring, og foreløpig har det gått bra. Creuna er en kunnskapsbedrift og har dyktige, profesjonelle medarbeidere, sier Strøm.