Stengte kjøpesentre på Østlandet har ført til flere permitteringer i februar. 

Foto

Terje Pedersen / NTB.

6500 flere arbeidssøkere i februar

– Skyldes permitteringer på Østlandet

Publisert: 26. februar 2021 kl 10.49
Oppdatert: 2. mars 2021 kl 08.38

Ved utgangen av februar er det registrert 207.900 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav, noe som utgjør 7,3 prosent av arbeidsstyrken. Dette er 6.500 flere enn i januar.

– Hele økningen i antallet arbeidssøkere den siste måneden har kommet i Viken, Vestland og Oslo, og må ses i sammenheng med smitteutbruddene vi har hatt i disse områdene. I resten av landet har det samlet vært en liten nedgang i antallet arbeidssøkere den siste måneden, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en melding.

120.500 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av februar, noe som utgjør 4,3 prosent av arbeidsstyrken.

Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 137.100 personer, eller 4,8 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg var 70.900 registrert som delvis ledige.

Butikkarbeidere ble permittert

37.800 av de helt ledige er permitterte, mens det samme gjelder for 35 300 av de delvis ledige. De permitterte utgjør til sammen 2,6 prosent av arbeidsstyrken.

Antallet permitterte har gått opp med 6500 siden januar. Økningen i antallet arbeidssøkere siste måned skyldes dermed flere permitterte, og i all hovedsak flere delvis permitterte.

Saken fortsetter under annonsen

Den siste måneden har antallet helt ledige falt for de fleste yrkesgrupper, mens antall delvis ledige har økt. Innen butikk- og salgsarbeid har det imidlertid vært en klar økning i begge grupper, med henholdsvis 1 700 flere helt ledige og 2 400 flere delvis ledige.

– Økningen innen butikk- og salgsarbeid kommer av at flere kjøpesentre og butikker har måttet stenge i tilknytning til smitteutbrudd i Oslo, Viken og Vestland, sier Holte.

Ved utgangen av februar var andelen helt ledige i prosent av arbeidsstyrken høyest innen reiseliv og transport med 12,6 prosent, og lavest innen undervisningsyrker med 1,0 prosent.

Stor forskjell mellom fylker

Den siste måneden har antallet arbeidssøkere økt i mest Viken, Vestland og Oslo. Til sammen er det 6700 flere arbeidssøkere i disse tre fylkene enn det var i januar.

I resten av landet har antallet arbeidssøkere falt med 200 personer.

Andelen helt ledige i prosent av arbeidsstyrken er høyest i Oslo med 6,4 prosent, og lavest i Nordland med 2,8 prosent. 

Saken fortsetter under annonsen

I løpet av februar registrerte 31.600 personer seg som arbeidssøkere hos Nav. Det tilsvarer om lag 1600 per virkedag, mot 1400 i januar.

Over halvparten, 55 prosent, oppgir permittering som årsak til at de registrerer seg, mot 45 prosent i januar. Personer som har jobbet i varehandelen utgjør den største gruppen av de nye arbeidssøkerne.