Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) deltok onsdag i den muntlige spørretimen i Stortinget. 

Foto
Terje Pedersen / NTB
 
 

 

Høie urolig for unges psykiske helse

Publisert: 10. februar 2021 kl 11.44
Oppdatert: 10. februar 2021 kl 11.44

– Jeg deler bekymringen for den utviklingen vi har sett, spesielt siste halvdel i 2020, sa Høie i spontanspørretimen i Stortinget onsdag.

Han viste til en økning i antall henvisninger av unge som er mer alvorlig psykisk syke enn tidligere. Ifølge Høie kan det godt tenkes at dette er en konsekvens av strenge smitteverntiltak.

– For de aller fleste av oss er det tungt slik vi har levd nå i et år. Men for noen blir det så alvorlig at det også utløser alvorlig sykdom. Og da er det viktig at de får hjelp.

Høie ble utfordret av SVs stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson, som ville ha svar på om regjeringen ville komme med en egen krisepakke for psykisk helsevern.

– Vi har en psykisk helsekrise. I går, på NRK, hørte vi fra voksne som jobber i Kors på halsen at flere barn tenker på å ta sitt eget liv på grunn av pandemien og tiltakene. Mange er ensomme og er psykisk syke, sa Wilkinson.

Høie kom ikke med løfter om en egen krisepakke for psykisk helse, men påpekte at regjeringen allerede har økt bevilgningene betydelig til sykehus, kommuner og frivillige.

Saken fortsetter under annonsen