FÅR IKKE KONTAKT: Det kan være vanskelig å få kontakt med Nav, og mange Nav-brukere har opplevd nedlatende og respektløs behandling, ifølge en rapport fra Kommunerevisjonen i Oslo.

Foto

Gorm Kallestad/NTB scanpix

Fagforbundet

Urovekkende økning i vold og trusler mot Nav-ansatte

Publisert: 2. april 2019 kl 12.04
Oppdatert: 2. april 2019 kl 12.13

I 2018 ble det registrert hele 2.339 hendelser med vold og trusler mot Nav-ansatte. Det er en økning på åtte prosent fra det foregående året.

Økningen er urovekkende, mener Fagforbundet, som organiserer mange Nav-ansatte.

Forbundet mener økningen kan knyttes til at Nav-kontorene har blitt mindre tilgjengelige,og at det har ført til økt frustrasjon blant brukerne.

En dagligdags foreteelse

– For Nav-ansatte har vold og trusler dessverre blitt en dagligdags foreteelse, sier Trond Finstad. Han sitter i forbundsstyret i Fagforbundet og leder Yrkesseksjon kontor og administrasjon i forbundet.

– Vi har merket oss økningen i vold og trusler, og mener det helt klart må ses i sammenheng med dårligere tilgjengelighet til Nav-kontorene for brukerne, sier han.

Ifølge Nav kommer de fleste truslene over telefon, men truslene har også tatt en annen form enn tidligere. Sjikane og hets blir mer personlig, og Nav-ansatte utsettes for det på sosiale medier, ifølge Fagforbundet.

Saken fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

DAGLIGDAGS: – For Nav-ansatte har vold og trusler dessverre blitt en dagligdags foreteelse, konstaterer Trond Finstad i Fagforbundet. (Foto: Birgit Dannenberg/Fagforbundet)

Søkelys på digitalisering

Tirsdag og onsdag denne uka arranger forbundet en konferanse for sine medlemmer i Nav, der temaet er «Nav i en digital arena – hva med det sosialfaglige arbeidet?» På konferansen vil man blant annet rette søkelyset på utfordringer med å gi Navs brukere et godt tilbud i en tid der digitale løsninger er på frammarsj.

Ikke alle er klare for den digitale hverdagen.

Fagforbundet organiserer kommunalt ansatte i Nav som arbeider med noen av de mest sårbare blant Navs brukere.

I en tid der Nav satser på effektivisering og digitalisering, er det grunn til bekymring for det sosialfaglige arbeidet i Nav og tilbudet til de mest utsatte brukerne, mener Finstad. Han påpeker at ikke alle som trenger hjelp fra Nav, har tilgang til pc og mobil eller andre forutsetninger for å få dekket sine behov for hjelp gjennom digitale kanaler.

Saken fortsetter under annonsen

– Ikke alle er klare for den digitale hverdagen, konstaterer han.

Mangler avdekket i Oslo

En undersøkelse av tilgjengeligheten til sosiale tjenester i Nav i Oslo bekrefter at mange sliter med å nå fram til Nav. Undersøkelsen er gjort av Kommunerevisjonen i Oslo, og bygger dels på en dybdeundersøkelse ved Nav Ullern og Nav Østensjø og dels en breddeundersøkelse rettet mot samtlige Nav-kontorer i Oslo.

Informasjonen om de sosiale tjenestene var ikke tilstrekkelig tilgjengelig for de svakeste brukerne.

Undersøkelsen ble gjennomført i annet halvår i fjor og en rapport fra undersøkelsen ble offentliggjort i januar i år. I rapporten peker Kommunerevisjonen blant annet på følgende:

  • En betydelig andel av de intervjuede brukerne ved Nav Ullern og noen av de intervjuede brukerne ved Nav Østensjø oppga å ha opplevd nedlatende eller respektløs behandling.
  • Det var ikke alltid mulig å oppnå telefonkontakt med Nav-kontorene i bydelene.
  • Det var risiko for at brukere som møter opp i publikumsmottaket fordi de ikke fikk tak i sin saksbehandler på telefon, opplevde å bli avvist uten å få hjelp eller kontakt med saksbehandler.
  • For brukere uten gode norskkunnskaper eller uten digitale ferdigheter kunne det være vanskelig å få informasjon om de sosiale tjenestene.
  • Informasjonen om de sosiale tjenestene var ikke tilstrekkelig tilgjengelig for de svakeste brukerne.

Rapporten konkluderer slik: «Samlet sett er Kommunerevisjonens vurdering at kommunen ikke i tilstrekkelig grad hadde sikret at alle brukerne hadde mulighet for å komme i kontakt med Nav-kontoret og sin saksbehandler gjennom etablerte kanaler.»

Saken fortsetter under annonsen

Nå er utviklingen dessverre at Nav fjerner seg mer og mer fra brukerne.

Fjerner seg fra brukerne

Begrensede åpningstider, krav til forhåndsavtaler og krav til digitale søknader er noe av det Fagforbundet trekker fram som eksempler på at Nav fjerner seg fra brukerne. Forbundet peker også på sentralisering og sammenslåing av Nav-kontorer, som kan gi store avstander til nærmeste Nav-kontor.

– Vårt syn er at tjenestene Nav tilbyr skal være nærmest mulig brukerne. Nå er utviklingen dessverre at Nav fjerner seg mer og mer fra brukerne, sier Trond Finstad i Fagforbundet.

Fagforbundet er ikke alene om å være bekymret for redusert tilgjengelighet til Nav. Tidligere har NTL Nav, som også organiserer mange Nav-ansatte, gitt uttrykk for en lignende bekymring, blant annet knyttet til sammenslåing av Nav-kontorer.

– Det er viktig at Nav er tilgjengelig for brukerne. Og da kan det ikke være slik at du må bruke en hel dag for å komme til Nav-kontoret, sa leder for NTL Nav, Elisabeth Steen, nylig i et intervju med Velferd.

I samme artikkel påpekte direktør for arbeids- og tjenesteavdelingen i Nav, Kjell Hugvik, at tilgjengeligheten til mange av Navs tjenester i stadig mindre grad vil være knyttet til Nav-kontorene som fysisk møteplass.

Saken fortsetter under annonsen

«I tillegg møter Nav i økende grad brukere og arbeidsgivere på arenaer utenfor Nav-kontoret. Det kan være på arbeidsplassen, men også i enkelte tilfeller hjemme hos bruker eller på et annet hensiktsmessig sted. Nye mobilitetsverktøy i Nav muliggjør denne formen for arbeid. Utover dette vil en kunne sette opp videomøter med bruker eller avtale time/møte på et Nav-kontor», skrev Hugvik blant annet i en e-post til Velferd.