Helseminister Bent Høie vil lovfeste lik tilgang til nye behandlingsmetoder.

Foto

Bjørn Stuedal

Pasienter skal sikres lik tilgang til ny behandling

Publisert: 22. mars 2019 kl 14.22
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

– Vi har en av de beste helsetjenestene i verden. De medisinske mulighetene er store og blir stadig større. Men mulighetene overstiger ressursene, selv i et rikt land som vårt. Derfor er vi nødt til å prioritere og nødt til å sikre at alle får tilgang til de nye behandlingsmetodene vi tar i bruk. Med dette lovforslaget sikrer vi et rettferdig og likeverdig tilbud for alle norske pasienter, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding.

I 2013 ble det etablert et system for innføring av nye metoder i spesialisthelsetjenesten. Målet var å sikre likeverdig tilgang til behandlingsmetoder. Det er dette systemet regjeringen nå foreslår å lovfeste. 

Før innføringen av systemet for nye metoder var det i hovedsak det enkelte helseforetak eller den enkelte sykehusavdeling som bestemte hvilke behandlingsmetoder som skulle tas i bruk.

- Det førte til ulik tilgang på behandling for pasientene. Med systemet for nye metoder sørget vi for likeverdig behandling. Nå slår vi dette fast i lovs form og tydeliggjør helseforetakenes ansvar, sier Bent Høie.

Saken fortsetter under annonsen