Mange kommuner mangler akuttberedskap
Regjeringen har satt et klart mål om at alle landets kommuner skal ha en forsvarlig akuttberedskap i barnevernstjenesten. En ny kartlegging viser at det er et stykke igjen til målet er nådd.
86 prosent av landets barneverntjenester har etablert en akuttberedskap, ifølge en innrapportering fra fylkesmennene til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.
Stor variasjon
Situasjonen varierer sterkt fra fylke til fylke. Dårligst står det til i Oppland, der et flertall av kommunene, 17 av 26 kommuner, mangler akuttberedskap i barnevernstjenesten.
Mye gjenstår også i Nordland, der 10 av 44 kommuner mangler slik akuttberedskap.
I Møre og Romsdal, Rogaland, Finnmark og Hedmark er om lag én av fem kommuner uten akuttberedskap.
I åtte fylker rapporterer alle kommunene at de har etablert akuttberedskap.
Undersøkelsen er gjennomført av fylkesmennene i alle landets fylker, og er basert på svar fra 361 av kommunene. Kommunene i Hordaland og Sogn og Fjordane har foreløpig ikke besvart undersøkelsen, og er derfor ikke en del av materialet.
– Tydelig forbedring
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland roser de kommunene som nå har fått opprettet akuttberedskap.
– Vi har hatt trykk på at akuttberedskapen innen barnevernet må styrkes. Denne oversikten viser en tydelig forbedring fra tidligere år, hvor undersøkelser har vist at kun 50 prosent av kommunene har hatt akuttberedskap. Jeg vil gi honnør til de kommunene som nå har fått denne viktige beredskapen på plass, sier Helleland i en pressemelding.
Statsråden er helt tydelig på at de kommunene som fremdeles ikke har akuttberedskap på plass, må opprette en slik beredskap snarlig.
– Heldigvis har flere av fylkene med manglende beredskap orientert om planer for å få dette på plass snarlig, og det vil vi følge nøye med på. Vi forventer at alle landets kommuner har akuttberedskapen i barnevernstjenesten i orden, og vil foreslå dette som et krav i ny barnevernslov, sier Helleland.