VIL GJØRE NOE MED ENSOMHET: Eldre- og folkehelseminster Åse Michaelsen la fredag frem den nye folkehelsemeldingen. Der lanserer regjeringen blant annet en ny ensomhetsstrategi.

Foto

Heiko Junge/NTB Scanpix

Folkehelse

Regjeringen vil forebygge ensomhet

Publisert: 5. april 2019 kl 17.30
Oppdatert: 13. mai 2019 kl 10.16

Den nye stortingsmeldingen har fått navnet «Gode liv i eit trygt samfunn», og ble lagt frem fredag.

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen vil fremover fokusere på tre satsingsområder: tidlig innsats for barn og unge, forebygging av ensomhet og mindre ulikhet i helse.

– Vi vet at en god oppvekst varer livet ut. Derfor er det viktig å starte tidlig med å gi barn og unge trygge rammer. Vi må se barn som har det vondt, og klare å gjøre noe med det, sa statsråden under presentasjonen.

Lover ikke gratis skolemåltid

For ett år siden ble rapporten «Helsetilstand i Norge» overlevert statsråden. Der pekes det blant annet på utfordringer knyttet til at en økende andel av unge i Norge er både inaktive og overvektige.

Flere har tatt til orde for at et gratis skolemåltid om dagen kunne bidra til å snu trenden noe.

Foto

SKUFFA: Ap-politiker Elise Bjørnebekk-Waagen etterlyser flere konkrete tiltak. (Foto: Lena Gundersby Gravdal)

Saken fortsetter under annonsen

I den nye stortingsmeldingen kommer det derimot ingen lovnader om dette.

I meldingen står det:

«Regjeringa vil: - samle og indentifisere gode idear og konkrete løysingar for frukostordningar i ungdomskulen og spreie desse på ein eigna måte.»

Den formuleringen gjør Arbeiderpartiet skuffa.

– Dette er en trist dag. Den nye folkehelsemeldingen er ikke verdt papiret den er skrevet på engang, sier Elise Bjørnebekk-Waagen, medlem i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, til Velferd.

– Brede tiltak har effekt

Bjørnebekk-Waagen mener det ikke finnes ett eneste konkret tiltak i meldingen, og kritiserer regjeringen for vage og runde formuleringer.

Saken fortsetter under annonsen

Hun skulle ønske de hadde vært mer konkrete.

– Vi vet at brede tiltak som treffer mange, og som det følger penger med, har effekt. Slike tiltak er dette dokumentet fritt for, påpeker Ap-politikeren.

Et eksempel på et slikt tiltak, kunne ifølge Bjørnebekk-Waagen, ha vært én times daglig fysisk aktivitet i skolen. Et tiltak det er flertall for på Stortinget, men som det likevel ikke skjer noe mer med, ifølge henne.

I meldingen står det:

«Regjeringa vil: - vurdere oppfølginga av forskningsprosjektet med utprøving av meir tid til fysisk aktivitet og kroppsøving i skulen».

Foto

STINN BRAKKE: Det var stor interesse for å følge presentasjonen av den nye folkhelsemeldingen. Dermed ble det trangt om plassen på Coya på Sørenga i Oslo. (Foto: Lena Gundersby Gravdal

Bygger på andre meldinger

Saken fortsetter under annonsen

Folkehelseministeren er på sin side ikke enig i kritikken, og mener det kommer frem flere tydelige tiltak i meldingen.

– Folkehelsemeldingen som nå er lagt frem, bygger på flere andre departementer sine meldinger. Deriblant fysisk aktivitet i skolen. Det er kunnskapsdepartementet som følger opp dette konkrete prosjektet fremover, understreker Micaelsen til Velferd.

Videre trekker hun frem tiltak for å styrke psykisk helse blant studenter, en likestilling av fysisk og psykisk helse, og en inkludering av muskel- og skjelettlidelser som en del av folkehelsen.  

Aller mest stolt er statsråden likevel av ensomhetsstrategien til regjeringen.

– Vi vet at ensomhet gjør oss utsatt for fysiske og psykiske sykdommer, derfor har arbeidet med å forebygge ensomhet blitt en viktig del av folkehelsearbeidet, understreker Michaelsen.

I meldingen står det:

«Regjeringa vil: – auke kunnskapen om einsemd og effektive tiltak. Og: – arbeide systematisk for å førebyggje einsemd og auke den sosiale støtta.»

Saken fortsetter under annonsen