LENGRE VEI: Når Nav-kontorer slås sammen, blir det lengre vei til Nav for mange brukere, konstaterer leder Elisabeth Steen i NTL Nav.

Foto

Gorm Kallestad/NTB scanpix

Ett av tre Nav-kontorer vil snart være borte

Publisert: 20. mars 2019 kl 17.46
Oppdatert: 21. mars 2019 kl 09.31

Nav har fått klar beskjed fra politikerne om å legge om til større og færre Nav-kontorer. Samtidig trekker regionreform og kommunereform i samme retning og fører til omfattende omorganisering og sammenslåing av Nav-kontorer.

På forespørsel fra Velferd oppgir Nav følgende om utviklingen i tallet på Nav-kontorer:

På det meste var det vel 450 Nav-kontorer, men per i dag er antallet redusert til 393. Ved utgangen av dette året forventes det at antallet Nav-kontorer vil være nede i 310-320.

Flere vil forsvinne

I løpet av få år vil dermed tallet på Nav-kontorer ha blitt redusert med en tredel. Og tallet skal ytterligere ned.

«Som en følge av flere vertskommunesamarbeid forventes en fortsatt reduksjon i antall Nav-kontor i årene fremover», skriver Nav i en e-post til Velferd.

Vertskommunesamarbeid innebærer at flere kommuner går sammen om et felles Nav-kontor.

Saken fortsetter under annonsen

Om lag 180 Nav-kontorer er nå i omstilling som følge av prosessene med sammenslåing og organisasjonsutvikling, opplyser Nav i e-posten. Nav understreker samtidig at omorganiseringen ikke innebærer en nedbemanning:

«Antall ansatte på NAV kontorene samlet er stabilt. Det arbeider vel 5000 statlige årsverk på Nav-kontorene i Norge.»

«For mange brukere blir det lengre vei til Nav-kontoret.»

Dårligere tilgjengelighet

HAR ADVART: – Vi har advart mot endringene i AAP-reglene, fastslår leder Elisabeth Steen i NTL Nav.

NTL Nav, som organiserer mange Nav-ansatte, er bekymret for negative konsekvenser av at tallet på Nav-kontorer reduseres.

– For mange brukere blir det lengre vei til Nav-kontoret, konstaterer Elisabeth Steen, som er leder for NTL Nav.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er viktig at Nav er tilgjengelig for brukerne. Og da kan det ikke være slik at du må bruke en hel dag for å komme til Nav-kontoret, sier hun.

Steen mener det ikke bør være noen automatikk i at Nav-kontorer legges ned når kommuner slås sammen:

– Det behøver ikke være sånn at det bare er ett Nav-kontor i hver kommune.

De Nav-ansatte er involvert i omorganiseringsprosessene i Nav, men er skeptiske til noen av planene som har vært lansert. Det gjelder blant annet et forslag om at tallet på kontorer i den nye region Vestland (gamle Sogn og Fjordane og Hordaland) på sikt skal reduseres fra 66 til ni.

– Det er noe vi ikke kan gå med på, fastslår Steen.

Nav slår sammen Nav-kontorene der hvor Stortinget har bestemt kommunesammenslåing.

Færre kommuner

Saken fortsetter under annonsen

Sammenslåing av kommuner er en av forklaringene på at det blir færre Nav-kontorer. Mens det var 426 kommuner i Norge per 1. januar 2017, vil antallet være redusert til 356 ved kommende årsskifte.

Ifølge tall fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) vil 119 kommuner bli gjenstand for kommunesammenslåing. Disse kommunene slås sammen til 47 nye kommuner.

Totalt vil 1,6 millioner innbyggere få ny kommune. Det innebærer også at de blir berørt av omorganisering av Nav. 

«Nav slår sammen Nav-kontorene der hvor Stortinget har bestemt kommunesammenslåing», opplyser Nav til Velferd.

Også i de store byene har det vært en reduksjon i antall Nav-kontor. Ifølge Nav er det blant annet en følge av at det har blitt færre bydeler.

Færre fylker

Også regionformen, med sammenslåing av fylker, har konsekvenser for organiseringen av Nav. Den nye fylkesstrukturen trer først i kraft fra 1. januar neste år, men Nav etablerte en ny fylkesorganisering allerede ved inngangen til 2019.

Saken fortsetter under annonsen

Nav har tidligere hatt 19 fylkesadministrasjoner, men har fra i år bare 12 fylker. Inndelingen er identisk med kommende fylkesgrenser i Norge, med ett unntak. Det nye Viken-fylket er så stort at Nav har valgt å dele det i to: Øst-Viken og Vest-Viken.

Vi mener færre og større Nav-kontor vil gi bedre tjenester også til de brukerne som får lenger reisevei. 

Politiske signaler om sammenslåing

Nedgangen i tallet på Nav-kontor skyldes ikke bare regionreform og sammenslåing av kommuner. Det henger også sammen med klare politiske signaler om å redusere tallet på Nav-kontorer, også i kommuner som ikke slås sammen.

I stortingsmeldingen «Nav i en ny tid», som Solberg-regjeringen la fram i mai 2016, gis det klar beskjed om at Nav og kommunene skal arbeide for å etablere større og færre Nav kontorer. Dette har blant annet blitt fulgt opp gjennom at kommuner samarbeider om felles Nav-kontor.

Gjennom kontorsammenslåingene over kommunegrensene etableres et nytt Nav-kontor. Det nye, sammenslåtte kontoret kan imidlertid ha flere kontorsteder eller publikumsmottak, ifølge Nav.

Foto

AVVISER KRAV: «Nav mener en organisering utenfor Nav Hjelpemidler og tilrettelegging vil påføre tolketjenesten uforholdsmessige store administrative kostnader», skriver Navs kommunikasjonsavdeling i en e-post på vegne av arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik. (Foto Espen A. Istad)

Saken fortsetter under annonsen

«Bedre tjenester til brukerne»

Nav tilpasser seg de strukturelle endringene Stortinget og kommunene har besluttet. Dette betyr færre og større Nav-kontor, og økt bruk av interkommunale samarbeidsløsninger etter avtale mellom kommuner og Arbeids- og velferdsetaten, fastslår direktør for arbeids – og tjenesteavdelingen i Nav, Kjell Hugvik.

Han mener sammenslåingen av Nav-kontorer samlet sett er en fordel for brukerne. 

«I noen tilfeller vil det bety lengre reisevei for Nav-brukere som har behov for å oppsøke Nav-kontor fysisk, men vi mener færre og større Nav-kontor vil gi bedre tjenester også til de brukerne som får lenger reisevei. De fleste av de brukerne som har behov for fysisk møter med Nav, har tjenestebehov som forutsetter fagkompetanse som det er enklere å bygge i enheter av en viss størrelse. Større kontorer gir også  bedre forutsetninger for å utnytte ressursene mer effektivt», skriver Hugvik i en e-post til Velferd.

I tillegg møter Nav i økende grad brukere og arbeidsgivere på arenaer utenfor Nav-kontoret.

Flere kanaler

Hugvik påpeker at Navs tjenester leveres i stadig flere kanaler og at tilgjengeligheten til mange av tjenestene i stadig mindre grad vil være knyttet til Nav-kontorene som fysisk møteplass. Nav møter brukerne telefonisk, digitalt gjennom Ditt Nav på Nav.no med spørsmål, svar, saksbehandling, referat, utbetalingsinformasjon osv., påpeker han.

«I tillegg møter Nav i økende grad brukere og arbeidsgivere på arenaer utenfor Nav-kontoret. Det kan være på arbeidsplassen, men også i enkelte tilfeller hjemme hos bruker eller på et annet hensiktsmessig sted. Nye mobilitetsverktøy i Nav muliggjør denne formen for arbeid. Utover dette vil en kunne sette opp videomøter med bruker eller avtale time/møte på et Nav-kontor», skriver Hugvik i e-posten til Velferd.

«I noen tilfeller erfarer vi at sammenslåtte kommuner og vertskommunesamarbeid anvender servicetorg, møterom o.l. i flere deler av kommunen(e) – og f.eks. ved at man opprettholder flere lokasjoner i en overgangsperiode. Vår erfaring er at kommunene og Arbeids- og velferdsetaten ved kontorsammenslåinger finner praktiske løsninger som gjør at brukerne i liten grad opplever at Navs tjenester ikke har tilfredsstillende tilgjengelighet», skriver Hugvik.