HØYE INNTEKTER: I løpet av fire år fikk Din Utvikling AS utbetalt 359 millioner fra Nav for å hjelpe arbeidsledige ut i jobb. I samme periode hadde tre partnere i selskapet en skattbar inntekt på 39 millioner kroner, ifølge TV2.

Foto

Werner Juvik

Tjener store penger på oppdrag for Nav

Publisert: 28. februar 2018 kl 08.56
Oppdatert: 28. februar 2018 kl 09.34

Selskapet Din Utvikling har på kort tid seilt opp som den største leverandøren av tiltak til Nav. På to år ble Navs innkjøp av tjenester fra selskapet mer enn tredoblet, fortalte Velferd i desember.

Oppdragene for Nav har vært god butikk for lederne i det private selskapet, rapporterer TV2:

I løpet av fire år, fra 2013 til 2016, fikk Din Utvikling AS utbetalt 359 millioner fra Nav for å hjelpe arbeidsledige ut i jobb. I samme periode hadde tre partnere i selskapet en skattbar inntekt på 39 millioner kroner.

I tillegg til å motta lønn, honorarer og utbytte, har de tre lederne også sendt fakturaer til selskapet. Ved å sende fakturaer fra egne holdingselskaper til Din Utvikling AS, har de tre fått utbetalt flere millioner kroner i salgsprovisjon, skriver TV2 på sine nettsider.

«Det er ikke mer enn det en middelmådig skatteadvokat tjener her i landet.»

– Ikke urimelig

Økonomiprofessor Terje Rein Hansen ved Norges Handelshøyskole mener det er uproblematisk at partnerne i Din Utvikling har høye inntekter.

Saken fortsetter under annonsen

– Selskapet har hatt kjempesuksess, og da er det ikke urimelig at de sitter igjen med fem, seks millioner i inntekt. Det er ikke mer enn det en middelmådig skatteadvokat tjener her i landet, sier Rein Hansen til TV2.

– TV2 skaper forvirring

Tre av partnerne i Din Utvikling som TV2 omtaler, er administrerende direktør Geir Nordal, markedsdirektør Vigleik Rogde og direktør for omstilling og utvikling Bjørn-Eirik Bushmann. Det er de som særlig har vært involvert i Din Utviklings kontrakter med Nav.

Nordal skriver i en e-post til TV2 at han har hatt inntekter fra oppdrag som ikke har med Nav å gjøre, og Rogde mener TV 2 blander sammen han private ligningstall med inntektene til selskapet han jobber i. I en e-post til TV2 gir Sunde følgende kommentar til TV2s framstilling:

«Her blander journalisten ligningstallene til privatpersoner med påstått inntekt fra Din Utvikling på en måte som ikke oppnår annet enn å skape forvirring og mistenkeliggjøre enkeltpersoner».

Vant på anbudsutsetting

Hvor store inntekter lederne i Din Utvikling har hentet direkte fra selskapets arbeid for Nav er uklart. Det som er klart er at leveranser til Nav har vært en raskt økende inntektskilde for selskapet og dets ledere.

Saken fortsetter under annonsen

Det er etter at regjeringen satte flere Nav-tiltak ut på anbud i 2015 at Din Velferd har etablert seg som den ledende leverandøren av tiltak til Nav. Anbudsutsettingen innebær at private aktører kunne konkurrere om oppdrag som tidligere var forbeholdt forhåndsgodkjente arbeidsinkluderingsbedrifter.

Anbudskonkurransene resulterte i at private bedrifter kapret store kontrakter, mens ideelle aktører måtte gi tapt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

IDEELLE TAPTE: Kirkens Bymisjon Drammen var en av de ideelle aktørene som måtte gi tapt da regjeringen satte Nav-tiltak ut på anbud. – Med det nye systemet kan man komme inn som en stor aktør utenfra, uten lokalkunnskap, sa Jon-Ivar Windstad i Kirkens Bymisjon Drammen til Velferd i 2016.

Foto: Werner Juvik

Anbudsvinner

Din Utvikling kapret kontrakter i en rekke fylker og gikk ut av anbudskonkurransene som den store vinneren.

Det skjedde imidlertid ikke uten kritikk. Din Utvikling vant anbud i flere fylker der selskapet ikke hadde noen virksomhet fra før og konkurrerte ut firmaer med lokalkunnskap og erfaring. Det var mulig fordi Nav i anbudskonkurransene ikke la vekt på erfaring og dokumenterte resultater.

Saken fortsetter under annonsen

«Din Utvikling har inngått kontrakter med innleide veiledere som strider mot norsk lov.»

Sterkest kritikk har vært rettet mot Din Utviklings innleie av veiledere. Som Velferd har omtalt i en rekke artikler har selskapet i stor grad basert seg på innleid arbeidskraft i stedet for å ha fast ansatte.

I Rogaland, der Din Utvikling vant store kontrakter i anbudskonkurransene, hadde selskapet i fjor vår bare én fast ansatt karriereveileder og 37 innleide veiledere.

Ulovlig innleiepraksis

Kritikken mot Din Utvikling førte til at Nav i høst engasjerte advokatfirmaet Wiersholm til å undersøke forholdet mellom selskapet og veilederne det har benyttet seg av. Wiersholm gjorde en juridisk vurdering av om Din Utviklings innleide veiledere etter loven egentlig er å betrakte som arbeidstakere, selv om de har vært innleid gjennom egne enkeltpersonforetak.

Før jul leverte advokatfirmaet sin utredning til Nav, men en klar konklusjon: Din Utvikling har inngått kontrakter med innleide veiledere som strider mot norsk lov.

Din Utvikling har sagt at de er uenige i vurderingen fra Wiersholm, men at de vil rette seg etter konklusjonene i Wiersholms rapport og ansette flere i faste stillinger.

Saken fortsetter under annonsen