KUTT: – Det er ikke redelig å karakterisere det som en inkluderingsdugnad, og fremstille det som en satsing når det i realiteten er et kutt, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til Dagsavisen.

Foto

Sandra Skillingsås, Arbeiderpartiet

Hadia Tajik

Regjeringen skulker dugnaden

Publisert: 28. mai 2018 kl 09.20
Oppdatert: 24. november 2021 kl 03.38

Regjeringen har flagget en inkluderingsdugnad som en av sine hovedsaker. Men når regjeringen kutter 1000 tiltaksplasser i revidert nasjonalbudsjett, viser det at den ikke stiller opp på dugnaden, mener Ap-nestleder Hadia Tajik.

– Vi har hørt om inkluderingsdugnaden som skal være en storsatsing fra regjeringen. I revidert nasjonalbudsjett ser vi at de starter denne dugnaden med kutt – det kuttes 83,6 millioner kroner i Navs virkemidler. Det betyr i praksis at de fjerner 1000 tiltaksplasser, samtidig som de sier: «Nå må vi få flere i arbeid», sier Tajik til Dagsavisen.

– Med andre ord: De inviterer til en dugnad som de selv ikke har tenkt til å stille opp på, sier Tajik, som er første nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

 Enkelte grupper i befolkningen har fortsatt en høy andel utenfor arbeid.

Puslete satsing

I revidert nasjonalbudsjett legges det opp til 14 000 tiltaksplasser for ordinære arbeidssøkere, mot 15 000 i det opprinnelige 2018-budsjettet, ifølge Dagsavisen.

– Det er ikke redelig å karakterisere det som en inkluderingsdugnad, og fremstille det som en satsing når det i realiteten er et kutt, sier Tajik.

Saken fortsetter under annonsen

I det reviderte budsjettet varsler regjeringen at den setter av penger til å ansette 36 nye markedskontakter i Nav. Men det er for puslete, mener Arbeiderpartiets nestleder.

– Det mener vi i Ap at er å ta ganske lett på en stor utfordring. I den ene enden har det aldri vært flere unge på vei til å bli uføre som nå. Det har vært en ganske eksplosiv økning over flere år. Og i den andre enden har vi også en ungdomsarbeidsledighet på 8,4 prosent, det ligger fortsatt rundt det samme nivået som vi hadde under finanskrisen. Enkelte grupper i befolkningen har fortsatt en høy andel utenfor arbeid, sier Tajik til Dagsavisen.

Det er etterspørsel etter arbeidskraft, flere er i jobb, færre er arbeidsledige.

Hauglie tilbakeviser kritikken

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie avviser kritikken fra Tajik.

– Når det går så det suser trenger vi ikke flere arbeidsledighet på tiltak, vi må få flere over i ordinære jobber. Ja, vi valgte å ha et svært høyt tiltaksnivå under de tøffe tidene på grunn av oljeprisfallet. Men nå peker pilene oppover, skriver Hauglie i en e-post til Dagsavisen.

– Det er etterspørsel etter arbeidskraft, flere er i jobb, færre er arbeidsledige. Da foreslår vi å redusere omfanget av tiltakene noe, forteller Hauglie.

Saken fortsetter under annonsen

Statsråden deler Tajiks bekymring for det økende antallet unge uføre, men mener regjeringen har tatt grep.

– Vi har gjort store endringer i ordningen med arbeidsavklaringspenger, vi har innført aktivitetsplikt for unge sosialhjelpsmottakere og satt i gang en egen ungdomsinnsats over hele landet. Slik kommer utsatte unge raskt i jobb og aktivitet.

Velferd + DP
søn 20.02.2022 23:47