SVINDEL MED SYKMELDINGER: – Ser man rapporten fra Oslo Economics i sammenheng med tidligere undersøkelser, er det grunn til å tro at svindel med sykmeldinger kan være den største årsaken til feilutbetalinger, sier seksjonssjef Magne Fladby i Nav.

Foto

Sebnem Ragiboglu/Dreamstime

Sykepenger

Feilutbetalinger for opptil 550 millioner i året

Publisert: 23. mars 2018 kl 09.00
Oppdatert: 5. april 2018 kl 12.03

Feilutbetalinger av sykepenger har konsekvenser både for tilliten til Nav og i form av samfunnsøkonomiske kostnader. Det slår analyseselskapet Oslo Economics fast i en rapport som offentliggjøres i dag.

På oppdrag fra Nav har Oslo Economics analysert ulike kilder til feilutbetalinger av sykepenger, anslått det totale omfanget og kommet med forslag til tiltak for å få bukt med problemet.

«Feilutbetalinger påfører samfunnet store utgifter.»

Store summer

Nav betalte ut 39 milliarder kroner i sykepenger i 2016. Om anslaget fra Oslo Economics på 150-550 millioner årlig i feilutbetalinger er korrekt, betyr det at mellom 0,4 og 1,4 prosent av sykepengeutbetalingene er feilutbetalinger.

Anslaget omfatter både feilutbetalinger som skyldes feil hos Nav og arbeidsgivere og ubevisste feil og bevisst trygdejuks fra mottakere av sykepenger.

Feilutbetalinger som alene skyldes at sykmeldingen er feilaktig, er ikke inkludert i analysen.

Saken fortsetter under annonsen

Lavere enn tidligere anslag

Anslaget fra Oslo Economics er langt lavere enn anslaget i en rapport fra Proba fra 2011. Der ble det anslått at seks prosent av de totale utbetalingene på sykepengeområdet kunne være svindel. Det ville i 2016 utgjort mer enn 2,3 milliarder kroner.

Gapet mellom anslagene fra Proba og Oslo Economics skyldes delvis at de har brukt ulike metoder og at de har hatt ulike avgrensninger av feilutbetalinger.

Ser på feil hos Nav

Analysen fra Oslo Economics har et annet siktemål enn Probas rapport, påpeker seksjonssjef Magne Fladby i Nav.

– Proba skulle se på svindel og misbruk av sykepengeordningen og ikke på feilutbetalinger som skyldes feil i Nav eller ubevisste feil hos brukere. Hovedsiktemålet med rapporten fra Oslo Economics er derimot å se både på feil hos Nav og hos arbeidsgivere og feil gjort av brukere. Oslo Economics tar opp noen former for svindel, men Proba hadde et bredere svindelperspektiv, sier Fladby til Velferd.

Proba tok blant annet for seg sykmeldinger som blir skrevet ut til arbeidsføre, at man overdriver hvor syk man er og lurer legen, og at legen ikke følger godt nok opp slik at sykmeldingene blir lengre enn nødvendige. Proba tok også med at leger skriver falske sykmeldinger. Nav har sett eksempler på det, forteller Fladby.

Saken fortsetter under annonsen

I anslagene fra Oslo Economics tar man utgangspunkt i at sykmeldingen er korrekt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

BEDRE SAKSBEHANDLING: Økt grad av automatisering og utfasing av gamle saksbehandlingssystemer vil blant annet kunne redusere risikoen for feilutbetalinger, sier Fladby. Foto: Ingar Næss

Flere årsaker til feilutbetalinger

Ser man rapporten fra Oslo Economics i sammenheng med tidligere undersøkelser, er det grunn til å tro at svindel med sykmeldinger kan være den største årsaken til feilutbetalinger, ifølge Fladby.

– Feilutbetalinger påfører samfunnet store utgifter, og vi har bestilt denne rapporten for å belyse omfanget og identifisere mulige tiltak for å motvirke at dette skjer. En del av feilutbetalingene skyldes feil hos Nav, noe skyldes ubevisste eller bevisste feil hos mottakerne, men størstedelen kan henge sammen med utskrivingen av sykmeldinger, sier han.

Reell nedgang

Saken fortsetter under annonsen

Svindel med sykepenger er etter alt å dømme høyere enn det som framkommer i rapporten fra Oslo Economics, men kanskje ikke så høyt som Proba anslo, mener Fladby.

– Anslag fra andre land, blant annet Sverige, tilsier at en tredel av feilutbetalinger skyldes feil hos myndighetene, en tredel ubevisste feil hos bruker og en tredel svindel. Det kan tyde på at omfanget av svindel er mindre enn man tidligere har antatt, sier han til Velferd.

Noe av forskjellen mellom anslagene til Oslo Economics og Proba viser trolig også en reell nedgang i feilutbetalinger siden 2011. Nav har iverksatt tiltak knyttet til innføringen av A-ordningen og nye rutiner for kontroll, påpeker Fladby.

I 2016 avdekket Nav feilutbetalinger av sykepenger for omtrent 107 millioner kroner. I to av tre saker skyldtes det feil hos Nav.

Forslag til forbedringer

Oslo Economics kommer med følgende forslag til hva Nav kan gjøre for å redusere omfanget av feilutbetalinger av sykepenger i framtiden:

  • Styrke opplæringen og bedre samarbeidet mellom ulike enheter i Nav

  • Forbedre datasystemene

  • Øke kvaliteten i saksbehandlingen

  • Forenkle regelverk og øke sanksjonsmuligheter ved feilutbetalinger

Saken fortsetter under annonsen

– Vi jobber for å få til en fornyelse av dagens saksbehandlingssystem for sykepenger. Økt grad av automatisering og utfasing av gamle saksbehandlingssystemer vil blant annet kunne redusere risikoen for feilutbetalinger, sier Fladby.

– Vi kan også få ned utbetalinger som skyldes ubevisste feil hos brukerne ved å gi bedre informasjon, tilføyer han.

Velferd + DP
søn 20.02.2022 23:47