ØKT KJØNNSGAP: For menn har det legemeldte sykefraværet holdt seg ganske stabilt det siste året, mens det har økt for kvinner. Det betyr at kjønnsgapet i sykefraværet har blitt større.

Foto

Subbotina/Dreamstime

Sykefravær

Økt gap mellom kvinner og menn

Publisert: 15. mars 2018 kl 09.33
Oppdatert: 15. mars 2018 kl 09.59

Kvinners sykefravær er på 7,2 prosent, mens fraværet for menn er på 4,1 prosent. Det viser statistikk fra Nav for det legemeldte sykefraværet i fjerde kvartal i fjor.

For menn har det legemeldte sykefraværet holdt seg ganske stabilt det siste året, mens det har økt for kvinner. Det betyr at kjønnsgapet i sykefraværet har blitt større.

Sammenliknet med fjerde kvartal 2016 har sykefraværet økt med 4 prosent for kvinner og 0,8 prosent for menn. Det er kvinner i aldersgruppen 35-39 år som har den høyeste veksten i sykefraværet. For menn gikk sykefraværet noe ned i aldersgruppene 40-44 år og 55-59 år.

«Det er fremdeles helse og sosiale tjenester som har det høyeste sykefraværet.»

 

Størst økning i offentlig sektor

Saken fortsetter under annonsen

Det legemeldte sykefraværet var 5,5 prosent i fjerde kvartal 2017. Dette er en økning på 2,5 prosent sammenliknet med fjerde kvartal 2016.

Den største økningen i sykefraværet er i statlig sektor. Her har sykefraværet økt med 5,7 prosent på ett år. Det var ansatte i offentlig administrasjon, forsvar og sosialforsikring, elektrisitet-, vann og renovasjon, samt helse og sosial som hadde den største veksten i sykefraværet.

Det er fremdeles helse og sosiale tjenester som har det høyeste sykefraværet. I denne sektoren var det legemeldte fraværet på 8,0 prosent i fjerde kvartal i fjor.

Sykefraværet i kommunal forvaltning økte med 3,7 prosent, mens økningen i privat sektor var på 1,3 prosent.

I privat sektor var det overnatting- og serveringsvirksomheter som hadde den største veksten i sykefraværet med 4,9 prosent.

Næringene med størst nedgang i sykefraværet var informasjon og kommunikasjon (-4,9 %) og finansiering og forsikringstjenester (-3,1 %) og bergverksdrift og utvinning (-1,4 %).

Sykefraværet øker mest i Vest-Agder

Saken fortsetter under annonsen

Det legemeldte sykefraværet har økt i nesten alle fylker. Størst var veksten i Vest-Agder, der sykefraværet gikk opp til 5,7 prosent i fjerde kvartal i år. Det er en økning på 5,9 prosent fra samme periode i fjor. Sykefraværet økte mer for kvinner enn for menn i dette fylket, og økningen var spesielt høy i undervisning og helse og sosiale tjenester .

To fylker hadde nedgang i sykefraværet. I Sør-Trøndelag sank sykefraværet med 1,1 prosent og i Hordaland med 0,3 prosent.

Finnmark har det høyeste sykefraværet med 6,4 prosent og Oslo har det laveste sykefraværet med 4,5 prosent.

Nedgang i egenmeldt fravær

Mens det har vært en økning i det legemeldte fraværet, har det egenmeldte fraværet gått noe ned, viser sesong- og influsensajusterte tall fra Statistisk sentralbyrå. Det betyr at det samlede fraværet bare har økt svakt fra fjerde kvartal 2016 til fjerde kvartal 2017 – fra 6,4 til 6,5 prosent.

Det samlede egenmeldte og legemeldte fraværet for kvinner var på 8,3 prosent i fjerde kvartal i fjor. For menn var det samlede fraværet på 5,0 prosent.

Halvveis til IA-målet

Saken fortsetter under annonsen

Nedgang i sykefraværet er et av målene i avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen. Da den første IA-avtalen trådte i kraft i annet kvartal 2001, ble det satt som mål at sykefraværet skulle reduseres med 20 prosent.

Drøyt 16 år senere er det fortsatt langt igjen. Nedgangen i sykefraværet siden den første IA-avtalen ble inngått, har vært på 9,1 prosent. Det betyr at man er knapt halvveis i arbeidet med å realisere målet i IA-avtalen.

Velferd + DP
søn 20.02.2022 23:47