NHO vil være med på inkluderingsdugnad
Høyre, Frp og Venstre sitter fortsatt i regjeringsforhandlinger på Jeløya utenfor Moss. Men de har allerede snakket sammen om et felles ønske om å få flere unge, innvandrere, folk med funksjonshemninger og deltidsansatte i jobb. Det er NHO veldig godt fornøyd med.
– Vi er definitivt med på en inkluderingsdugnad, men vi trenger også en jobbskapingsdugnad. Man må skape jobbene før man kan inkludere folk inn i dem, sier Skogen Lund.
– Men vi synes dette er veldig positivt. Det var også positivt at statsministeren i går understreket at privat sektor må være en veldig viktig del av den dugnaden.
Skogen Lund møtte mandag pressen dagen før NHOs årskonferanse, som i år har fått tittelen «Verdien av arbeid».
Bærekraft
Statsminister Erna Solberg (H) kom inn på behovet for å få flere i jobb da hun søndag talte til Høyres felleskonferanse.
– Hvis vi ikke får gjort noe med dette, vil fattigdomsproblematikk og integreringsutfordringer forsterkes i framtiden. Det svekker samfunnets økonomiske og sosiale bærekraft, sa hun.
Statsministeren viste til det som på engelsk kalles NEET-gruppen (Not in employment, education or training) – altså personer som står helt utenfor arbeidslivet og heller ikke er under utdanning.
Høyre, Venstre og Frp varslet før helgen at de var enige om en inkluderingsdugnad for å få flere i jobb.
Les også: Høyre, Frp og Venstre enige om inkluderingsdugnad
Ringer i vannet
Skogen Lund viser til NHOs eget rekrutteringsprogram Ringer i vannet, som 600 personer gikk gjennom i fjor.
– Det er en ordning som fungerer veldig godt. Den tar utgangspunkt i et reelt behov for arbeidskraft, sier hun.
NHO-sjefen mener antallet som går gjennom programmet lett kunne vært tidoblet. Men selv om mange bedrifter ønsker å ansette folk med hull i CV, har det en risiko og kostnad, særlig i starten av arbeidsforholdet, påpeker Skogen Lund.
Hun mener Nav i større grad kunne benyttet den samme metodikken for å redusere utenforskapet.
Dramatisk bakteppe
Bakteppet for NHOs årskonferanse er en rekke advarsler om at bærekraften i velferdsstaten er truet hvis ikke yrkesdeltakelsen økes.
Pensjonsutgiftene kommer til å øke kraftig i tiårene som kommer, samtidig som oljeinntektene reduseres.
– Hele vår velferdsmodell er tuftet på høy yrkesdeltakelse. Små endringer i sysselsetting gir veldig store gevinster, sier Skogen Lund.
NHO-sjefen viser til perspektivmeldingen, som lanserer fire mulige løsninger for fremtiden: Vi må jobbe mer, effektivisere offentlig sektor, øke skattene eller øke brukerbetalingen.
– Vi er enig med regjeringen i at de to første punktene er mest attraktive, konstaterer hun.
Konkret er utfordringen å få flere i deltid til å jobbe heltid, å få de som står helt utenfor, inn, og å få de som er inne i arbeidslivet, til å stå lengre i jobb.