SER MULIGHETER: Jan Tøssebro er professor i sosialt arbeid ved NTNU. Han mener Ringer i Vannet har potensial til å nå langt flere enn det gjør i dag.

Foto

Ida Kristine Holm

NTNU-professor

Det offentlige bør lære av NHO

Publisert: 7. februar 2018 kl 11.36
Oppdatert: 8. februar 2018 kl 12.36

Tøssebro er en av forskerne bak evalueringen av Ringer i Vannet, som stadfester at RiV-bedrifter ansetter 3,3 flere personer med nedsatt arbeidsevne enn andre NHO-bedrifter.

Burde nå flere

Til tross for at RiV kan skilte med å få 600 personer i jobb i året, utgjør det en liten del av det totale antallet tiltaksdeltakere i Norge. Ifølge Tøssebro er over 18 000 arbeidssøkere på ulike arbeidsrettede tiltak, mens 85 000 funksjonshemmede ønsker seg jobb.

Lønnstilskudd forekommer i liten grad i RiV, og Tøssebro tror dette virkemiddelet med fordel kan tas i bruk for å involvere en større målgruppe, særlig kandidater med fysiske funksjonshemminger.

– Jeg vil også anbefale NHO å spre RiV-metodikken til blant annet Nav og flere bedrifter utenfor NHOs medlemsbase. Det kan dessuten være fordelaktig å få med handelsnæringen og andre offentlige tjenester, da disse allerede står for mye av rekrutteringen av folk med nedsatt arbeidsevne, mener forskeren.

– Deltakerantallet kan tidobles

I forbindelse med NHOs årskonferanse i januar, med tittelen ”Verdien av arbeid”, kommenterte NHO-sjef Kristin Skogen Lund RiV-satsingen på en pressekonferanse.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er en ordning som fungerer veldig godt. Den tar utgangspunkt i et reelt behov for arbeidskraft, påpekte hun.

Foto
SKAL VURDERE: NHO skal bruke 2018 til å se på hvordan Ringer i Vannet eventuelt kan utvides, ifølge Kristina Jullum Hagen, avdelingsdirektør for arbeidsliv i NHO. (Foto: Moment Studio)

Skogen Lund mener antallet som går gjennom programmet lett kunne vært tidoblet. Men selv om mange bedrifter ønsker å ansette folk med hull i CV, har det en risiko og kostnad, særlig i starten av arbeidsforholdet, påpeker NHO-sjefen overfor NTB.

Beholder nåværende form ut 2018

Etter det Velferd erfarer foreligger det per i dag ingen konkret plan for hvordan Ringer i Vannet kan realisere potensialet til et langt større antall deltakere, eller en særskilt satsing for å inkludere funksjonshemmede i høyere grad.

Kristina Jullum Hagen, avdelingsdirektør for arbeidsliv i NHO, presiserer at RiV-strategiens målgruppe samsvarer med IA-avtalens delmål to – personer med nedsatt arbeidsevne, som derav også favner funksjonshemmede. Prosjektet vil for øvrig beholde sin nåværende form ut året.

"Evalueringen viser at metoden vi jobber etter i prosjektet, har effekt og at der er et potensial for enda større virkning om prosjektet utvides. Dette vil vi vurdere i løpet av 2018. Det som er viktig for oss er at man også i en utvidelse legger til grunn at man tar utgangspunkt i arbeidsgivers behov for arbeidskraft," skriver hun i en e-post til Velferd.