Nav kjøpte tiltak for nær åtte milliarder i 2017
Mye av pengene Nav har til rådighet for å hjelpe folk til å komme i arbeid, brukes til betale andre for å gjøre jobben. Og selv om Nav har som ambisjon å gjøre mer av den arbeidsrettede oppfølgingen selv, øker innkjøpet av tjenester fra eksterne tiltaksarrangører.
I 2017 betalte Nav ut hele 7,85 milliarder kroner til leverandører av ulike arbeidsrettede tiltak. Det går fram av en oversikt over utbetalinger til tiltaksarrangører, som Velferd har fått fra Nav. Av dette gikk drøyt 1,2 milliarder til de ti største aktørene på markedet for Nav-tjenester.
Navs utbetalinger til eksterne tiltaksarrangører i fjor var om lag 20 prosent høyere enn i 2014, da de samlede utbetalingene var på 6,6 milliarder.
Mange kommersielle
Mange av de største leverandørene til Nav er kommersielle selskaper, og konkurranseutsetting av Nav-tiltak har styrket deres posisjon.
En evaluering av anbudskonkurranser på Nav-tiltak i 2015 og 2016, viser at en rekke nye kommersielle aktører vant kontrakter, mens ingen nye ideelle aktører kom inn på markedet.
Les også: Evaluering av Nav-anbud: Dårligere tilbud til de svakeste jobbsøkerne
Oversikten over utbetalinger til tiltaksarrangører som Velferd har fått fra Nav, viser imidlertid at de kommersielle aktørene ikke er enerådende.
Blant de største leverandørene av Nav-tiltak i fjor finner vi ikke bare et selskap som eies av et innkjøpsfond registrert i et skatteparadis, men også et selskap i kommunalt eie og et selskap eid av Frelsesarmeen.
Verdien av Din Utviklings oppdrag for Nav er mer enn firedoblet i siden 2014.
Nummer 1: Din Utvikling
Som Velferd har fortalt i en tidligere artikkel, var selskapet Din Utvikling den suverent største leverandøren av tjenester til Nav i fjor.
I løpet av året betalte Nav ut hele 258 millioner kroner til selskapet. Det betyr at verdien av Din Utviklings oppdrag for Nav er mer enn firedoblet i siden 2014.
Økningen i Navs innkjøp av tjenester fra Din Utvikling, har skjedd samtidig som det har vært strid om selskapets bruk av innleid arbeidskraft. I fjor uttrykte Nav selv bekymring for at Din Utviklings innleiepraksis kunne bidra til å undergrave prinsippet om at faste ansettelser skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv.
En juridisk utredning som Nav bestilte i fjor høst, konkluderte med at Din Utviklings bruk av innleid arbeidskraft var lovstridig.
Nå har imidlertid selskapet endret praksis og i dag er flertallet av selskapets veiledere fast ansatt, ifølge daglig leder Hans V. Sunde.
(Artikkelen fortsetter under grafen.)
Nummer 2: Fønix
Selv om ingen nye ideelle aktører kom inn på markedet da Nav-tiltakene oppfølging og avklaring ble satt ut på anbud, klarte flere veletablerte ikke-kommersielle selskaper å hevde seg i konkurransen.
Blant disse er Fønix, som hadde Nav-oppdrag til en samlet verdi av 132 millioner kroner i fjor. Det innebærer at Fønix var den nest største tiltaksleverandøren til Nav dette året.
Sandefjord kommune eier 94 prosent av aksjene i Fønix, mens Røde Kors eier de resterende 6 prosent.
Det Sandefjord-baserte selskapet gjorde rent bord i anbudskonkurransene for Nav-tiltak i Vestfold. Mens det tidligere var en rekke virksomheter som leverte avklarings- og oppfølgingstiltak til Nav i dette fylket, resulterte anbudskonkurransene i at Fønix ble eneste leverandør.
Kritikere av kommersialisering av velferdstjenester har pekt på Sonans som et typisk eksempel på en velferdsprofitør.
Nummer 3: Sonans
Den tredje største leverandøren av Nav-tiltak i fjor var Sonans, som fikk 129 millioner kroner for sine tjenester. Selskapet har omfattende virksomhet innenfor privatskoler og karriereveiledning.
Selskapene Nordic Academy og Euroskolen, som nå er en del av Sonans, vant en rekke kontrakter i Navs anbudskonkurranser i 2015/2016.
Sonans Karriere sto for det meste av Sonans-konsernets leveranser til Nav i fjor, men Nav kjøpte også tiltak fra Sonans Privatgymnas. Begge selskapene er underselskaper av Sonans Gruppen, som i sin tur har oppkjøpsfondet Procuritas som hovedeier.
Procuritas er registrert i skatteparadiset Guernsey, og det er medvirkende til at kritikere av kommersialisering av velferdstjenester har pekt på Sonans som et typisk eksempel på en velferdsprofitør.
Til sammen betalte Nav 120 millioner kroner til Fretex Vest-Norge i fjor.
Nummer 4: Fretex
For allmennheten er Fretex trolig mest kjent for sin virksomhet knyttet til innsamling og salg av brukte klær, men selskapet som eies av Frelsesarmeen, driver arbeidsmarkedstiltak i stort omfang.
Fram til nyttår var selskapets virksomhet delt opp i ulike geografiske enheter, og Fretex Vest-Norge var i fjor den fjerde største leverandøren av Nav-tiltak. Til sammen betalte Nav 120 millioner kroner til Fretex Vest-Norge i fjor. Det var en økning på 44 millioner sammenlignet med året før.
Les også: Stadig flere får jobb gjennom Fretex
I likhet med de andre store leverandørene av tjenester til Nav, hevdet Fretex Vest-Norge seg godt i anbudskonkurransene på Nav-tiltak i 2015/2016. Selskapet vant kontrakter i en rekke fylker og ble eneste leverandør av oppfølgingstiltaket i Hordaland. Selskapet ble også eneleverandør av både avklarings- og oppfølgingstiltaket i Sogn og Fjordane.
Ser man hele Fretex-konsernet under ett, får det en enda sterkere posisjon som leverandører av tiltak til Nav. I alt betalte Nav hele 225 millioner kroner til ulike deler av Fretex-konsernet i fjor.