IKKE BARE SYKDOM: «Selv om Nav i utgangspunktet kan legge legens vurdering til grunn, er det likevel slik at andre forhold enn sykdom i noen tilfeller er årsak til at personer får sykmelding», skriver Nav i en e-post til Velferd.

Foto

Øivind Fjeldstad

Sykmeldingsdebatten

– Nav bør ikke overprøve legenes skjønn

Publisert: 6. november 2018 kl 08.00
Oppdatert: 28. november 2018 kl 09.25

Skinnarlands respons kommer etter fastlege Bjørn Hansens kritikk av Nav og sykemeldingsinstituttet i forrige nummer av Velferd. Hansen mener fastlegene bør fratas ansvaret for å sykemelde folk fordi sykdomskravet i folketrygdloven i praksis ikke forvaltes.

– Trygdeloven er tydelig på at kun de som har sykdom skal få sykelønn, fastslo Hansen i intervjuet i Velferd.

Skal få folk i arbeid

Nav har vedtaksmyndighet i sykepengesaker og kan avslå sykepenger hvis det medisinske vilkåret for rett til sykepenger ikke er oppfylt, påpeker Sonja Skinnarland.

Ideelt sett bør Nav ha tillit til legenes vurdering.

«Samtidig er et hovedoppdrag for Nav å få folk tilbake i arbeid. Da er et viktig utgangspunkt at Nav og legen må jobbe tettere sammen for at sykmeldte kan utnytte sin restarbeidsevne», skriver seksjonssjefen i en e-post til Velferd.

«Medisinsk skjønnsutøvelse er sykmelderens rolle, og ideelt sett bør Nav ha tillit til legenes vurdering og ikke legge opp til en generell overprøving av legens medisinske skjønn. Nav må balansere disse to rollene. Hvis Nav er i tvil om det medisinske vilkåret er oppfylt, vil vi gå i dialog med sykmelder eller diskutere saken med rådgivende lege i Nav», legger hun til.

Saken fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

TIL VURDERING: «Senter for jobbmestring er en del av Nav Oslos totale tilbud, og vil også være gjenstand for vurdering», skriver direktør Sonja Skinnarland i en e-post til Velferd.no. (Foto: Nav)

Skjønn i tvilstilfeller

Fastlege Bjørn Hansen går så langt som å si at Nav bryter loven når det utbetales sykepenger til personer som befinner seg i arbeidskonflikter, samlivsbrudd og lignende. Svaret fra Nav kommenterer ikke denne påstanden direkte, men Sonja Skinnarland skriver følgende:

«Selv om Nav i utgangspunktet kan legge legens vurdering til grunn, er det likevel slik at andre forhold enn sykdom i noen tilfeller er årsak til at personer får sykmelding. I disse sakene har Nav et ekstra ansvar for å utrede om sykdomsvilkåret er oppfylt. Videre skal Nav utrede saken grundigere der eksempelvis arbeidsgiver bestrider sykmeldingen.»

– Bryter ikke loven

Erlend Wiborg er leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité. Der jobbes det mye med sykefraværsspørsmål om dagen, men Wiborg mener Nav har sitt på det tørre.

Saken fortsetter under annonsen

– Å si at Nav bryter loven er det ikke grunnlag for, slik jeg ser det. At Nav følger loven tar jeg for gitt, og noe annet hadde vært svært alvorlig, sier han til Velferd.

Med det sagt er han enig med fastlege Hansen i at sosiale og økonomiske problemer ikke bør kvalifisere til gyldig og betalt fravær gjennom sykemeldingsinstituttet.

– Det finnes gode grunner til å være borte fra arbeidet som ikke skyldes sykdom, som for eksempel samlivsbrudd. Men da er permisjon et bedre alternativ, sier Wiborg

– Det er dessuten lettere for arbeidsgiver å tilrettelegge når vedkommende vet hva ståa er, og arbeidstakeren ikke gjemmer seg i en falsk sykemelding, tilføyer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

UTFORDRINGER: Frp og Erlend Wiborg har bestilt nye tall over sysselsetting blant innvandrere i Norge. – Tallene viser at utfordringene er enda større enn vi kanskje hadde trodd, sier Wiborg.

Foto

Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Hver og en har et ansvar

Saken fortsetter under annonsen

I intervjuet i forrige nummer av Velferd tok fastlege Bjørn Hansen til orde for en utvidet rett til egenmelding i ett år for alle arbeidstakere. Han mener det vil styrke dialogen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Å styrke denne dialogen er i tråd med avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), påpeker han.

Wiborg er i utgangspunktet skeptisk til forslaget om utvidet rett til egenmelding.

– Vi har allerede et generøst antall egenmeldingsdager. Ved mer langvarig sykdom og plager bør man ta kontakt med helsevesenet, sier han.

Mange leger er for slepphendte.

Komitélederen står også fast ved at fastlegene bør beholde ansvaret for sykemeldingsoppgaven fordi de kjenner pasienten best.

– Både personlig og når det gjelder sykdomshistorikk. Men det er viktig at de er ansvaret sitt bevisst. Mange leger er for slepphendte, og mange pasienter kan være på jobb med litt tilrettelegging.

Saken fortsetter under annonsen

Det handler først og fremst om å se pasientens reelle arbeidsevne, mener Wiborg.

– Og så må vi spørre oss om arbeidsgiverne er gode nok på tilrettelegging. Hver enkelt av oss skal kunne være syke og sykemeldte uten dårlig samvittighet, men samtidig være restriktive med oss selv. Der har vi alle et ansvar, sier han.

Rom for forbedringer

Nav mottar 3 500 000 sykemeldinger i året. Gjennom det elektroniske mottakssystemet kontrolleres sykemeldingene automatisk, forklarer Sonja Skinnarland.

«Hvis sykmeldingen ikke oppfyller gitte krav, vil den enten bli stoppet og returnert til sykmelder, eller saken går til manuell behandling ved Nav-kontoret», skriver hun i e-posten til Velferd.  

«Dette systemet kan forbedres i den pågående digitaliseringen. Omfanget av automatiserte kontroller kan eksempelvis økes, men det vil likevel fortsatt være noen saker som må behandles manuelt», påpeker seksjonssjefen i Nav.

For å unngå feilbehandlinger samarbeider Nav med Helsedirektoratet og Legeforeningen i opplæringen av leger i sykemeldingsarbeid på ulike nivåer. Sykdom og skade som årsak til arbeidsuførhet blir vektlagt. Her finnes også nettbasert faglig veiledning, opplyser Skinnarland.

Saken fortsetter under annonsen
Velferd + DP
søn 20.02.2022 23:47