FLERE NEGATIVE OPPSLAG: Tallet på kritiske medieoppslag om Nav økte i fjor. Men fortsatt er det mer vanlig at mediene omtaler Nav i positive enn i negative vendinger.

Foto

Faksimile fra Navs medierapport

Mer kritisk dekning av Nav i mediene

Publisert: 8. mai 2018 kl 12.55
Oppdatert: 14. mai 2018 kl 08.40

Mediene har flere positive enn negative oppslag om Nav, viser gjennomganger av mediedekningen av Nav gjennom flere år. I fjor gikk imidlertid utviklingen i negativ retning sammenlignet med årene før, viser en undersøkelse medieselskapet Retriever har gjort for Nav.

Undersøkelsen tar for seg saker som omhandler eller nevner Nav i norske riks- og regionaviser samt den største lokalavisen i hvert fylke, og omfatter stoff både på nett og på papir. Funnene i undersøkelsen er presentert i Medierapporten 2017, som Nav nylig har offentliggjort.

Fortsatt stor medieinteresse

I mediene som er undersøkt, registrerte Retriever 8 685 medieoppslag om Nav i 2017. Det var 465 færre enn året før. Det er disse oppslagene Retriever har analysert, men de utgjør bare en liten del av den samlede medieomtalen av Nav.

Søk på Nav i hele Retrievers database gir 36 000 treff i 2017. Det betyr at Nav i gjennomsnitt dukker opp i mediene om lag hundre ganger hver dag.

Andelen saker med negativ vinkling på Nav økte fra sju prosent i 2016 til ni prosent i 2017.

Det store flertallet av oppslagene Retriever har analysert er nøytrale, dvs. at de verken har en positiv eller negativ vinkling på Nav. Det kan for eksempel være rene faktasaker med tall for hvor mange som mottar ulike Nav-ytelser.

Saken fortsetter under annonsen

Færre positive saker

Det er imidlertid mange saker der Nav framstår enten i et positivt eller et negativt lys. Og overvekten av positive saker var mindre i fjor enn i de foregående årene.

15 prosent av oppslagene fra 2017 som Retriever har analysert, omtalte Nav i positive vendinger. Det er en klar nedgang fra året før, da 20 prosent av sakene om Nav hadde en positiv vinkling.

Flest negative oppslag er det i saker som gjelder service og saksbehandling i Nav.

Andelen saker med negativ vinkling på Nav økte samtidig fra sju prosent i 2016 til ni prosent i 2017.

Tidligere har lokalavisene utmerket seg med en mer positiv Nav-dekning enn riks- og regionavisene. Dette var ikke tilfellet i 2017.

Sammenliknet med tilsvarende analyser fra 2015 og 2016 var det en klart lavere andel positive saker i lokalavisene i fjor, konstaterer Nav i sin medierapport.

Saken fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

KRITIKK AV SAKSBEHANDLING: I fjor var det var mange saker med negativ vinkling knyttet til service og saksbehandling i Nav, forteller kommunikasjonsdirektør Hege Turnes. (Foto: Eivind Skifjeld)

Ulike dekning av ulike saksfelt

Medieundersøkelsen viser at positive og negative oppslag fordeler seg ulikt på ulike temaer.

Størst andel positive oppslag om Nav er det i saker som gjelder arbeidsmarkedet. Der har mer enn én av fire saker en positiv vinkling. Flest negative oppslag er det i saker som gjelder service og saksbehandling i Nav. Der har om lag halvparten av saken en negativ vinkling.

Andelen saker med negativ vinkling er også høy i stoff som gjelder IKT og modernisering.

Mindre medieinteresse for arbeidsmarkedet

Saken fortsetter under annonsen

Utviklingen på arbeidsmarkedet kan bidra til å forklare nedgangen i saker med en positiv vinkling, mener kommunikasjonsdirektør Hege Turnes i Nav.

– Nav har de siste årene vært brukt mye som eksperter på saker om arbeidsmarkedet. Bedringen på arbeidsmarkedet i 2017 førte imidlertid til at det ble færre saker om dette i mediene og dermed færre saker der vi ble brukt som eksperter, sier hun.

Les også: Kraftig økning i klager til Nav

Flere kritiske oppslag om saksbehandling

Økningen i andelen negative oppslag knytter Turnes blant annet til utfordringer i Navs saksbehandling. Ti prosent av mediesakene om Nav i fjor handlet om service og saksbehandling. Det var en fordobling sammenlignet med året før.

– Saker om service og saksbehandling hadde størst økning i fjor. Det var mange saker med negativ vinkling, blant annet knyttet til utbetalinger, lang saksbehandlingstid og lang ventetid på telefon, sier kommunikasjonsdirektøren.

Oppslagene hadde grunnlag i reelle problemer. Det var for eksempel lange telefonkøer i en periode, konstaterer Turnes.

Saken fortsetter under annonsen

Vi så mange leserinnlegg i fjor med kritikk av at Nav ikke lenger sender utbetalingsslipp til pensjonister.

Mange negative oppslag var også knyttet til innføring av nye rutiner i Nav, som blant annet innebar at man måtte ha forhåndsavtale for å snakke med en saksbehandler på det lokale Nav-kontoret.

Kritiske leserinnlegg

Materialet Retriever har samlet og analysert, omfatter både saker redaksjonene selv har produsert og innsendte leserinnlegg og kronikker. Og de innsendte innleggene utgjør en økende del av sakene der Nav er omtalt.

Mens de innsendte innleggene utgjorde 23 prosent av alle sakene i 2016, økte andelen til 30 prosent i fjor.

Innsendte innlegg er mer kritiske enn sakene avisene selv lager, viser Navs medierapport. Totalt 17 prosent av de innsendte leserinnleggene og kronikkene i fjor kan kategoriseres som negative til Nav.

– Vi så mange leserinnlegg i fjor med kritikk av at Nav ikke lenger sender utbetalingsslipp til pensjonister. Mange av leserinnleggene sto i lokale medier, og det kan være med på å forklare at det særlig var en økning i negative saker i de lokale mediene, sier Turnes.

Saken fortsetter under annonsen