INGEN EFFEKT: Den ekstra lege-sjekken hadde ingen effekt verken på lengden på sykmeldingen, på gradering av sykmelding, på sannsynligheten for å gå ut av sykmelding før sykmeldingsretten var oppbrukt, eller på overgang til arbeidsavklaringspenger.

Foto

Patrizio Martorana/Dreamstime

Ekstra legesjekk hos Nav fikk ikke ned sykefraværet

Publisert: 5. april 2018 kl 10.43
Oppdatert: 5. april 2018 kl 20.03

Regjeringen har de siste årene tatt en rekke initiativer for å få ned sykefraværet. Men resultatene har i mange tilfeller vært magre.

Et forsøk med å skjerpe inn den medisinske sjekken av sykmeldte, føyer seg inn i rekken av tiltak som ikke har innfridd forventningene. Det viser en ny rapport fra Uni Research Helse og Rokkansenteret.

«Den nye medisinske vurderingen hadde ingen effekt.»

Ny medisinsk vurdering

I 2014 varslet regjeringen en innstramming som innebar at ingen skulle kunne sykmeldes i mer enn seks måneder av egen fastlege. Men før innstrammingen ble innført, skulle det gjennomføres et forsøk i Hordaland, forteller Bergens Tidende.

I ett år, fra september 2015 til oktober 2016, ble drøyt 5000 mennesker med mer enn et halvt års sykefravær trukket ut. Halvparten skulle få en ny vurdering hos en Nav-ansatt lege, mens den andre halvparten fikk vanlig oppfølging hos fastlegen sin.

Nav ansatte leger

Saken fortsetter under annonsen

Nav ansatte allmennleger på deltid for å gjøre den ekstra medisinske vurderingen av de langtidssykmeldte. Fastlegene fikk også betalt for å skrive et resyme av pasientenes sykehistorie. I tillegg kom pasientenes reiseutgifter til Nav-kontoret der legen satt.

Evalueringen av forsøket, som Uni Research Helse og Rokkansenteret har gjennomført, viser at man fikk lite igjen for pengene.

«Vår anbefaling er at ordningen ikke innføres.»

9,5 millioner kroner – null effekt

Den nye medisinske vurderingen hadde ingen effekt, fastslår evalueringsrapporten. Legesjekken hos Nav ingen innvirkning verken på lengden på sykmeldingen, på gradering av sykmelding, på sannsynligheten for å gå ut av sykmelding før sykmeldingsretten var oppbrukt, eller på overgang til arbeidsavklaringspenger.

Alt i alt kostet forsøket 9,5 millioner kroner, og innsparingen for samfunnet var null, konstaterer Bergens Tidende.

– Vår anbefaling er at ordningen ikke innføres, sier prosjektleder Silje Mæland til avisen.

Saken fortsetter under annonsen

Halvparten møtte ikke

Halvparten av de langtidssyke som ble innkalt til legesjekk hos Nav, unnlot å møte. Men dette er ikke forklaringen på at den manglende effekten av forsøket, understreker Mæland i en omtale av evalueringen på nettsidene til Uni Research.

– Effektevalueringen viste ingen effekt uavhengig av om den sykmeldte møtte eller ikke til ny medisinsk vurdering. Og ingen effekt ble funnet når man bare så på de som faktisk møtte til den nye konsultasjonen, fastslår hun.

Velferd + DP
søn 20.02.2022 23:47