ØKTE KJØNNSFORSKJELLER: Menns sykefravær øker med 20 prosent de første årene etter at de har fått barn. Kvinners sykefravær øker med 47 prosent, viser tall fra Nav.

Foto

Dreamstime

Kjønnsgapet i sykefraværet øker når par får barn

Publisert: 21. mars 2018 kl 10.07
Oppdatert: 21. mars 2018 kl 10.27

Menns sykefravær øker med 20 prosent de første årene etter at de har fått barn. Kvinners sykefravær øker med 47 prosent. Det går fram av en artikkel i Navs fagtidsskrift Arbeid og velferd, som publiseres i dag.

Det er store forskjeller mellom menns og kvinners sykefravær også før de får barn. Men i årene etter fødselen øker kjønnsgapet i fraværet med hele 72 prosent.

Tallene gjelder sykefraværet to-fem år etter fødselen for førstegangsfødende og deres samboere. Alt sykefravær under graviditet er holdt utenfor.

Kjønnsforskjellene i sykefraværet er størst i disse årene etter en fødsel og avtar deretter noe, viser analysen fra Nav.

«Det er en klar økning i ulike psykiske plager og ryggplager etter fødselen.»

Store kjønnsforskjeller

Kjønnsforskjellene i sykefravær er imidlertid store også for dem som ikke har små barn. Om man ser bort fra fravær under graviditet, er forskjeller i menns og kvinners sykefravær på 50 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Det er gjort en rekke studier av årsaker til kjønnsforskjeller i sykefravær uten at man har klart å finne noen entydige forklaringer.

– En av hypotesene har vært at kvinnejobber gjennomgående er mer slitsomme enn menns jobber. Den hypotesen er imidlertid ettertrykkelig tilbakevist. Internasjonal forskning viser at det er omtrent likt eller at menns arbeidsplasser er mer sykdomsframkallende, sa professor Arnstein Mykletun nylig i et intervju med Velferd.

En annen hypotese handler om at det er slitsomt og krevende å kombinere en yrkeskarriere med omsorg for små barn, og at dette dobbeltarbeidet medfører negative helsekonsekvenser og økt sykefravær. Dette gjelder særlig for kvinner som oftere har hovedansvar for barneomsorgen. Dette kalles gjerne dobbeltarbeidshypotesen, og den blir støttet av noen studier, men ikke av andre.

Les også: Kjønnsforskjeller i helse: – Kvinner lider, menn dør

Mer depresjon etter fødsel

Det kan være flere medisinske årsaker til å forvente økt sykefravær blant kvinner i årene etter at de får barn, påpeker Nav i sin analyse av kjønnsforskjeller i sykefravær etter en fødsel.

Mor kan få helseproblemer i forbindelse med graviditet og fødsel som vedvarer etterpå, som for eksempel fødselsdepresjon. Dette vil gjerne være kortvarige lidelser i noen uker eller måneder etter fødselen. Men noen får mer langvarige helseproblemer som følge av fødselen, noe som kan øke sykefraværet i flere år etterpå, påpeker Nav.

Saken fortsetter under annonsen

Sykefraværsstatistikken støtter opp under dette. Det er blant annet en sterk økning i depresjon, og det kan være fødselsdepresjon.

Det er generelt en klar økning i ulike psykiske plager og ryggplager etter fødselen. Det kan handle om tretthet og utslitthet som følge av dobbeltarbeid, eller at verdien av å være hjemme har blitt høyere etter at man har fått barn, ifølge Nav.

«Mødre bruker mer tid på ulønnet familiearbeid, inkludert barneomsorg, og fedre mer tid på yrkesarbeid.»

Endret arbeidsfordeling

Også arbeidsfordelingen i hjemmet kan påvirke kjønnsforskjellene i sykefravær. Undersøkelser viser at det å få barn påvirker arbeidsdelingen mellom par.

Par med barn i husholdningen har en mer spesialisert arbeidsfordeling enn par uten hjemmeboende barn, ved at mødre bruker mer tid på ulønnet familiearbeid, inkludert barneomsorg, og fedre mer tid på yrkesarbeid.

Undersøkelser av tidsbruk viser også at tiden kvinner bruker på barneomsorg i småbarnsfamilier har vært stabil eller økt svakt fra 1980 til 2010, på tross av en sterk økning i mødres yrkesdeltakelse.

Saken fortsetter under annonsen

Det å få barn kan dermed innebære en enda større endring i familiers tidsbruk enn før. Det kan antas at disse utviklingstrekkene medfører at flere familier enn før opplever en konflikt mellom yrkesarbeid og familieliv når barnet begynner i barnehage, påpeker Nav i sin analyse.

Verdsetting av hjemmearbeid

Konflikten mellom jobb og familie kan innebære en tidsklemme som gjør det vanskelig å få tiden til å strekke til i småbarnsfasen. Det å kombinere full jobb for begge foreldre med henting og levering i barnehage, og husarbeid og omsorgsarbeid morgen og kveld, kan medføre at man blir sliten eller stresset og gi økt sykefravær.

Men det kan også være at verdien av å være hjemme blir høyere når man får barn, noe som gir svakere insentiv til å unngå lange sykefravær.

Både tidsklemma og teorien om økt verdsetting av hjemmearbeid blant kvinner gir en forventning om økt sykefravær blant kvinner som følge av å få barn, fastslår Nav i sin analyse av kjønnsforskjeller i sykefravær etter fødsel.

Velferd + DP
søn 20.02.2022 23:47