SKAPER EN BEDRE HVERDAG: Fra venstre: Kursdeltaker Katinka Dale Holm, Frog-gründer Ingeborg Omdal Lykseth, Frog-trenere Hege og Patrick Glavin i Robuste mennsker.

Foto

Marius Gravesen/Hjerterom

Frog-metoden

Gir unge tilbake kontrollen over eget liv

Publisert: 14. mars 2018 kl 12.27
Oppdatert: 15. mars 2018 kl 09.07

– Frog-metoden handler først og fremst om å ta tilbake selvledelsen i eget liv, slik at man kan skape varige endringer, forteller Hege Glavin.

Hun er daglig leder i det nyopprettede oslofirmaet Robuste mennesker, og har vært sertifisert Frog-trener siden 2011.

Frog-kursene er utviklet av den sosiale entreprenøren Ingeborg Omdal Lykseth og hennes firma Lyk-z og døtre. I løpet av seks måneder gis deltakerne verktøy til å bli kjent med seg selv og identifisere interesser og evner. Med det skapes motivasjon til å komme tilbake til utdanning, arbeidsliv eller annen deltakelse i samfunnslivet.  

Tar tak i drømmene

Tirsdag denne uka hadde Robuste mennesker sin første Frog-avslutning, hvor 12 deltakere i alderen 18-30 år presenterte seg selv og delte sine erfaringer med kurset.

Flere fortalte om tøffe oppvekster preget av overgrep, vold, mobbing, rus og ensomhet. Felles for alle var at de ønsket en forandring i livet, og på scenen var samtlige fulle av lovord etter syv ukers workshop i regi av Hege og hennes kollega Patrick Glavin.

Saken fortsetter under annonsen

«Frog er noe alle burde ha tilgang til, også gjennom skolen.»

I løpet av workshopen har deltakerne nemlig tatt tak i drømmene sine, laget en konkret plan for hvordan de skal oppnå dem og satt sammen visuelle CV-er med bilder og musikk.

Foto

GIR RESULTATER: Hege Glavin har gode erfaringer med Frog-metoden. Foto: Marius Gravesen

– Noe alle burde ha tilgang til

Alexandra "Alex" Shammut (18) har slitt med angst og tillitsproblemer. Hun omtaler Frog-kurset som en ny start.

– Selv om jeg har følt meg sett og hørt tidligere, har Hege og Patrick tatt tak og løfta meg opp, sier hun og legger til:

– Fra første samtale med Hege ble jeg gjennomskua og på veldig kort tid klarte hun å beskrive meg. Jeg følte meg nesten litt naken, men det skapte tillit mellom oss.

Oslojenta omtaler seg selv som en som sjelden gjennomfører noe. Slik er det ikke lenger.

Saken fortsetter under annonsen

– Kurset har endret tankegangen min og jeg har følt på mestring, så nå er jeg dritglad og takknemlig over å ha fått denne muligheten. Frog er noe alle burde ha tilgang til, også gjennom skolen, sier hun.

«I vår verden finnes ingen konkurrenter.»

Vil ha variasjon, ikke anbud

Frog-kurs er ikke satt i noe konkret system, så deltakerne kommer via Facebook, tips fra lærere, venner, famile eller Nav.

Hege og Patrick Glavin er begge opptatt av at det skal være nok tilbud med ulikt innhold, men konkurrerer ikke om Nav-anbud.

(Saken fortsetter under bildet.) 

Foto

VIL BLI FROG-TRENER: Katinka Dale Holm (23) har lært verktøy for å takle angst og depresjon. Nå vil hun selv bli Frog-trener. Foto: Marius Gravesen/Hjerterom

Saken fortsetter under annonsen

– I vår verdens finnes ingen konkurrenter, men vi ønsker å utfordre Nav-systemet på dette med anbud. CV-kurs kan for eksempel være vel og bra, men det er ikke alltid det som skal til for å hjelpe en ungdom. Da er det er dumt at noen får nei til å delta på Frog-kurs når det er selvledelse de trenger, sier hun. 

– En ungdom sa til meg en gang: Problemet er ikke å få seg jobb, men å holde på den, skyter Patrick inn.

Skryter av Nav-samarbeid

Dette er første gang Patrick jobber med Frog-konseptet.

– Med 25 års erfaring på feltet kan jeg likevel uten tvil si at dette det mest nyttige og effektive tiltaket jeg har vært borti, sier han.

Begge er opptatt av at programmet skal tilpasses deltakernes behov og ikke omvendt.

«Vi ser at noen Nav-kontorer kan hive seg rundt og få til gode løsninger.»

Saken fortsetter under annonsen

– Hadde vi skullet konkurrere om anbud måtte vi endret det, og det gidder vi ikke. Det er jeg veldig stolt av, sier han.

Likevel vil de skryte av Nav Østensjø som de har samarbeidet med under det første kurset.

– Vi ser at noen Nav-kontorer kan hive seg rundt og få til gode løsninger, fastslår Hege.

– Like sterkt hver gang

Frog-gründer Ingeborg Omdal Lykseth var også til stede under Frog-avslutningen i Oslo.

– Jeg har vært på nærmere 300 Frog-avslutninger, og det er like sterkt hver gang. Jeg har fulgt disse ungdommene fra starten, og de har kommet langt, forteller hun.

«Det er ekstremt motiverende å se at det er mulig å få hjelp, for kurset gir oss akkurat det vi trenger til å komme videre i livet.»

Saken fortsetter under annonsen

Per nå finnes det Frog-tilbud i Oslo, Trysil, Brummunddal, Alta, Kristiansand, Porsgrunn og Skien. I tillegg kommer det kurs i Arendal og Bergen, og gründeren er glad for at konseptet vokser og sprer seg landet rundt.

– Det er så deilig! Jo flere som får tilgang til Frog, jo mer penger kan vi også spare samfunnet for, understreker hun.

Vil bli Frog-trener

Katinka Dale Holm (23) har slitt med angst, depresjon og spiseforstyrrelser. Gjennom kurset har hun funnet tilbake til sin store lidenskap, nemlig å jobbe for rettferd og likeverd.

– Kurset har først og fremst gjort at jeg har kunnet ta egenomsorg, slik at jeg har fått mer energi til å hjelpe andre. Det er ekstremt motiverende å se at det er mulig å få hjelp, for kurset gir oss akkurat det vi trenger til å komme videre i livet, sier hun.

«Det er vanskelig å få tillit fra andre når man ikke tror på seg selv.» 

Før var hun veldig selvdestruktiv, forteller hun.

– Det er vanskelig å få tillit fra andre når man ikke tror på seg selv, understreker 23-åringen.

Planen videre er å være assistent på neste Frog-kurs. Der skal Katinka følge læringen fra et nytt perspektiv, få mer kunnskap, og i framtida forhåpentligvis jobbe som sertifisert Frog-trener og gjøre hjelpearbeid i utlandet.

Kan dekke flere behov

Selv om planen nå er å fokusere videre på Frog, kan Robuste mennesker tenke seg å utvide med flere konsepter etter hvert. Hege ser spesielt at det er mange familier som trenger oppfølging, særlig på Oslo vest.

– Det er et skrikende behov etter et hjelpetilbud som også er tilgjengelig etter klokken 16. Det er behov for en slags koordinator, som kan jobbe med unge, skolen og foreldrene over tid og bygge tillit. Det har jeg tenkt mye på, men det må gjøres ordentlig, så det vil ta litt tid før vi kan få til noe sånt, sier hun.

Dette er Frog-metoden:
søn 20.02.2022 23:47
  • Et kurstilbud til unge i alderen 18-30 år som ønsker en forandring i livet
  • 12 kursdeltakere gjennomfører en sju uker lang workshop etterfulgt av tolv ukers individuell oppfølging (ved behov kan den individuelle oppfølgingen forlenges)
  • Workshopen er delt inn i fem moduler: Visjon, Identitet, Kommunikasjon, Påvirkningskraft og Handling
  • Kurset gir deltakerne verktøy til å bli kjent med seg selv og identifisere interesser og evner, og med dét motivasjon til å komme tilbake til utdanning, arbeidsliv eller på annen måte delta i samfunnslivet
  • Et viktig mål er å hjelpe deltakerne med å få tillit til seg selv og til sine omgivelser