Annenhver nordmann tror offentlig velferd vil bli dårligere
Mange nordmenn er skeptiske til om de offentlige velferdsordningene vil bli opprettholdt på dagens nivå også i framtiden. Det viser en undersøkelse Opinion har gjort for arbeidsgiverforeningen Spekter.
51 prosent tror offentlige velferdsordninger vil være dårligere om 20 år enn de er i dag. Bare ti prosent tror ordningene vil bli bedre, mens 32 prosent tror de vil være omtrent som i dag, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) i en omtale av undersøkelsen.
Defensiv holdning
Undersøkelsen speiler en defensiv holdning blant nordmenn til framtidens velferdsnivå, mener administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten.
– Dersom de offentlige velferdsordningene blir dårligere, handler ikke det bare om lengre barnehagekø og ventelister på sykehusene. Det handler om at vi får strekk i laget. Folk vil kjøpe velferdstjenester privat, og vi vil få et todelt helsevesen og et todelt utdanningssystem. Det er ganske farlig for den skjøre norske modellen, sier Bratten til ANB.
Undersøkelsen er gjort i forkant av Spekterkonferansen tirsdag denne uka, der nettopp «strekk i laget» er tema.
«Det som foregår er så grovt at mange ikke vil tro det.
Tror forskjellene vil øke
Undersøkelsen Opinion har gjort for Spekter viser også at nordmenn tror det vil bli større forskjeller i samfunnet i årene som kommer.
Hele 71 prosent sier at de tror forskjellene mellom folk vil øke de neste 20 årene. Bare tre prosent tror forskjellene vil minke.
Bratten mener det er et alvorlig varsku at så mange tror forskjellene kommer til å øke. Hun advarer også mot utviklingen med et svart arbeidsmarked og svart økonomi.
– Mange snakker om det, men det som foregår er så grovt at mange ikke vil tro det. Virkeligheten overgår totalt fantasien, og det sprer seg til stadig flere bransjer, sier Bratten til ANB.