DUGNAD: Forslaget til statsbudsjett vil bidra til at flere inkluderes i arbeidslivet, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Foto

Jan Richard Kjelstrup/ASD

125 millioner til regjeringens inkluderingsdugnad

Publisert: 8. oktober 2018 kl 10.30
Oppdatert: 8. oktober 2018 kl 17.22

En inkluderingsdugnad var en hovedsak da Venstre gikk inn i regjeringen i januar.

– Å få flere i jobb blir en hovedprioritet framover, fastslo de tre partilederne Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande under regjeringsforhandlingene på Jeløya og inviterte partene i arbeidslivet til å være med på dugnaden. 

I forslaget til statsbudsjett for 2019, som ble lagt fram kl. 10 i dag, ligger det i alt 125 millioner kroner til inkluderingsdugnaden neste år.

– Bevilgningen legger til rette for økt innsats under dugnaden, og vil bidra til at flere inkluderes i arbeidslivet, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i en pressemelding.

Individuell jobbstøtte

Pengene til inkluderingsdugnaden for 2019 omfatter blant annet 55 millioner kroner til satsing på individuell jobbstøtte, en ordning som skal hjelpe personer med psykiske helseplager og/eller rusproblemer inn i arbeid.

Les mer om individuell jobbstøtte: – Å jobbe gir meg selvtillit

Saken fortsetter under annonsen

Regjeringen foreslår også å bevilge 25 millioner kroner til å videreføre satsingen på flere markedskontakter i Nav.

Femprosent-målet

Regjeringen har varslet at den selv vil gå foran i inkluderingsdugnaden. Et konkret mål er at fem prosent av alle nyansettelser i staten skal være personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en.

I løpet av 2019 vil det utvikles verktøy og tiltak som skal støtte virksomhetene i dette arbeidet, lover regjeringen i forslaget til statsbudsjett.

Regjeringen foreslår også å utvikle Navs bistand til arbeidsgivere gjennom et toårig samarbeidsprosjekt med partene i arbeidslivet. Prosjektet har fått navnet Ringer i vannet 2 og vil bygge på erfaringene fra NHO-prosjektet Ringer i Vannet.

Les mer: 8 av 10 får jobb gjennom Ringer i Vannet

– Arbeidsgiverne er sentrale for å nå målet om flere i arbeid, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i en pressemelding.

Saken fortsetter under annonsen

Forenkling av lønnstilskudd

Regjeringen mener arbeidsmarkedstiltaket lønnstilskudd er et godt virkemiddel for å få flere arbeidssøkere med redusert eller varierende produktivitet i arbeid. For å legge til rette for at flere kan innvilges lønnstilskudd, varsler regjeringen at ordningen i løpet av 2019 vil bli lagt om slik at den blir enklere å bruke.

Opplæringstilbud

Flere av dem som har hull i CV-en, mangler den kompetansen som arbeidslivet etterspør. For arbeidssøkere med svake formelle kvalifikasjoner vil Navs opplæringstilbud i løpet av 2019 bli endret slik at flere skal få et tilpasset og godt opplæringstilbud, varsler regjeringen.

Regjeringen foreslår videre å styrke Kompetansepluss-ordningen slik at flere kan få opplæring i grunnleggende ferdigheter og videreutvikle forsøk med modulbasert opplæring, med sikte på fagbrev.