– Ungt utenforskap er en av samfunnets største utfordringer
– I et stadig trangere arbeidsmarked er det de mest utsatte gruppene som taper, og en altfor stor andel unge mellom 18 og 30 år faller utenfor, sier Tore Kristensen, ansvarlig redaktør i Velferd.
Han peker på ungt utenforskap som en av samfunnets største utfordringer og stiller følgende spørsmål:
– Hvordan skal vi få flere unge ut i arbeidslivet? Hvordan skal vi klare å snu trenden der andelen unge med psykiske lidelser vokser mest blant de som mottar uføretrygd?
For å belyse denne problematikken har magasinet Velferd satt unge på randen som tema for Velferdkonferansen 2017.
Viktig møteplass
Velferdkonferansen arrangeres i år fra 9. - 10. november. Arrangementet har siden 2005 vært en verdsatt møteplass for ansatte i Nav, attføringsfeltet, forskere, politikere, brukerorganisasjoner, fagbevegelse og arbeidsgiverorganisasjoner og andre som er opptatt av spørsmål knyttet til arbeid, velferd og inkludering.
Et variert og kvalitetspreget program er årsaken til at konferansen samler folk fra hele Norge, ifølge Kristensen.
– Blant mange spennende innslag vil jeg i år trekke fram Nav-sjef Sigrun Vågeng, som skal fortelle om hvordan Nav skal lykkes med å få flere unge i jobb. Forsker og økonom Simen Markussen holder hovedinnlegget. Han mener at de unge trenger en jobb og ikke en diagnose, sier Kristensen og legger til:
– Deltagerne får også treffe de unge Psykiskhelseproffene i Forandringsfabrikken og deres fabrikkleder Marit Sanner. I tillegg kommer kommunikasjonssjef i Mental Helse Ungdom, Adrian Lorentsson, som skal snakke om hvordan vi kan få de som står utafor «innafor».
Kristensen vil også trekke fram et pilotprosjekt om individuell jobbstøtte (IPS) fra Hordaland, der Fretex og IPS Norge deltar.
– Også vil lederen av Samfunnslaboratoriet, Karin Gustavsen, utfordre med å si at det er på tide at de ansvarlige politikerne begynner å stå opp om morran! opplyser redaktøren.
Gode og inspirerende historier
Det blir også to konferansedager fulle av inspirasjonstimer. Deltagerne får blant annet møte to unge innvandrere som har startet sitt eget firma, Atlas Kompetanse, som jobber for å hindre skolefrafall.
I tillegg presenterer konferansen en rekke mennesker som har gode historier å dele, ifølge Kristensen.
Hege Glavin fra arbeids- og inkluderingsbedriften Norasonde forteller om hvordan de ved å kartlegge unges drømmer gir dem muligheter til å komme ut i jobb eller skole. Politisk rådgiver for Jonas Gahr Støre, Jonas Bals, kommer for å slå et slag for yrkesutdanningene.
– Vi har også funnet plass til Nav i skolen, der vi får møte medarbeidere fra Nav og rektor ved Hellerud videregående skole. Det er ikke plass til å ramse opp alle innslagene her, så gå inn på konferansens hjemmesider, der ligger hele programmet, sier Kristensen.
Å være ung er (ikke) for jævlig
Konferansen avsluttes med ingen ringere enn programleder og komiker Christine Koht og hennes foredrag «Å være ung er (ikke) for jævlig». Hun spør blant annet om dagens unge er for flinke eller for gærne.
– Koht er et fyrverkeri på scenen, og vi gleder oss virkelig til å slippe henne løs på Velferdkonferansen, sier Kristensen.
I tillegg til det faglige programmet ser redaktøren også fram til hyggelig festmiddag og sosialt samvær på kvelden.
– Velferdkonferansen er også en viktig møteplass der man treffer gode kolleger og knytter kontakter med mennesker som jobber på velferdsfeltet. Det er bare å melde seg på! sier han entusiastisk.
VELFERDKONFERANSEN 2017
Påmelding:
http://www.jobbaktiv.no/arrangementer/velferdkonferansen/
STED: Thon Hotell Oslo Airport på Gardermoen
DATO: 9. og 10. november 2017