Kritisk rapport fra Riksrevisjonen

Nav sjekker ikke dagpengemottakere

Publisert: 15. november 2017 kl 09.39
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

I 2016 utbetalte Nav drøyt 15 milliarder kroner i dagpenger, som delvis erstatning for tapt arbeidsinntekt ved arbeidsløshet. Navs arbeid med dagpengesaker har imidlertid store svakheter, ifølge Riksrevisjonen.

Kritikken av Nav framkommer i Riksrevisjonens årlige rapport til Stortinget om revisjon av departementer og statlige virksomheter. Rapporten ble overlevert til Stortinget i går.

«Vi konstaterer at arbeids- og velferdsetatens behandling av dagpengesaker ikke har god nok kvalitet.»
Riksrevisor Per-Kristian Foss

Ingen krav til flytting

– Vi konstaterer at arbeids- og velferdsetatens behandling av dagpengesaker ikke har god nok kvalitet. Rapporten vår påpeker at etaten ikke sikrer at de som mottar dagpenger, er reelle arbeidssøkere, sier riksrevisor Per-Kristian Foss i en pressemelding.

I henhold til folketrygdloven må man være reell arbeidssøker for å ha rett til dagpenger. Som reell arbeidssøker må man være villig til å ta ethvert arbeid og til å ta arbeid hvor som helst i Norge. Nav-kontorene som Riksrevisjonen har intervjuet, opplyser at de ikke har stilt krav om mobilitet i 2016.

Saken fortsetter under annonsen

– Manglende praktisering av krav til aktivitet eller mobilitet kan føre til at dagpengemottakere mottar ytelsen uten å oppfylle kravet om å være reell arbeidssøker. Arbeids- og velferdsetaten må sørge for at forvaltningen av ordningen har god kvalitet, også for å opprettholde tilliten til dagpengeordningen som en viktig del av det sosiale sikkerhetsnettet, sier Foss.

Bare fem prosent flytter

Tall fra Nav viser at det er svært få arbeidsledige som flytter for å finne seg en jobb. Totalt er det om lag fem prosent som flytter når de blir arbeidsledige. De fleste av disse flytter enten innenfor sitt eget fylke eller til et nabofylke, ifølge en artikkel i siste nummer av Navs fagtidsskrift Arbeid og velferd.

Det er store geografiske variasjoner i hvor stor andel av de ledige som flytter. Folk i Nord-Norge har høyest sannsynlighet for å flytte når de blir arbeidsledige. Det er også i de nordligste fylkene at folk oftest er positive til å flytte ved ledighet, viser en spørreundersøkelse Nav har foretatt.

Liten flyttevillighet i Agder og Rogaland

Saken fortsetter under annonsen

Få arbeidsledige i Hordaland og Rogaland flyttet i 2016, til tross for en sterk ledighetsøkning i området og behov for arbeidskraft i andre deler av landet, påpeker Nav.

Resultater fra spørreundersøkelsen viser også at det var i Agderfylkene og Rogaland folk var mest negative til å flytte ved ledighet.