Deltar ikke i den norske friluftskulturen

Publisert: 24. januar 2017 kl 11.32
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

NAKMI (Nasjonal kompetanseenhet for migrasjons- og minoritetshelse) har laget en rapport på bakgrunn av undersøkelsen «Friluftsliv og innvandrere: Et samarbeidsprosjekt mellom NAKMI og Norsk Friluftsliv».

Undersøkelsen tar for seg innvandreres oppfatning, kunnskap og holdninger til natur og utendørsaktiviteter, og hva som hindrer eller fremmer innvandreres aktive deltakelse i friluftslivet.

Viktig inkluderingsarena

Ifølge rapporten er de største hindringene lite tid og manglende kunnskap om tilbud. I tillegg oppleves aktivitetene som fysisk utfordrende. Det vil Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, gjøre noe med.

– Resultatene viser at vi må bli flinkere til å formidle informasjon om enkle friluftslivsaktiviteter og lavterskeltilbud som alle føler de kan delta på. Samtidig er det viktig å utvikle gode tilbud spesielt rettet mot innvandrere. Vi tror at friluftslivet kan bli Norges største inkluderingsarena, sier han i en pressemelding.

Heimdal får støtte fra Warsame Ali, forsker og prosjektleder for undersøkelsen i NAKMI.

Saken fortsetter under annonsen

– Et viktig funn er at lang botid i Norge ikke ser ut til å påvirke innvandrernes holdninger til utendørsaktiviteter eller deres kjennskap til friluftslivsorganisasjoner, sier han og legger til:

– Dermed blir det viktig å jobbe for å introdusere innvandrere for utendørsaktiviteter og tilbud i mye tidligere grad – for eksempel spre informasjon om friluftslivsaktiviteter på norskopplæringen. Flere av deltakerne nevnte at aktiviteter er en god arena for å bli kjent med nordmenn og lære det norske språket bedre, sier Ali.

Dårlig helse og mangelfullt nettverk

Prosjektet har tatt utgangspunkt i tre av de største innvandrergruppene: Somaliere, pakistanere og polakker. Tidligere undersøkelser viser at nordmenn med innvandringsbakgrunn ofte har dårligere helse, dårligere økonomi, og betydelig lavere deltakelse i friluftsliv enn andre .

Men selv om resultatene i denne undersøkelsen bekrefter tidligere studier som har vist at innvandrere er mindre fysisk aktive enn de mest aktive etniske nordmenn, mener NAKMI det viktig å understreke at vi nordmenn ikke er så aktive som vi kanskje selv tror.

Innvandreres aktivitetsnivå kan derfor sammenlignes med lite aktive nordmenns.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er også interessant at polakker som vanligvis jobber mye i Norge, rapporterer at de har mer tid til utendørsaktiviteter i Norge enn de hadde i Polen. Somaliere og Pakistanere rapporterte derimot om mer fritid i hjemlandet. De opplever at de har mindre tid til utendørsaktiviteter og at det er færre valgmuligheter for dem her i Norge, særlig på grunn av været og vinteren, men også på grunn av mangelfullt nettverk, forklarer Ali.