8 av 10 får jobb gjennom Ringer i Vannet
NHOs inkluderingssatsing Ringer i Vannet (RiV) får 8 av 10 tiltaksdeltakere ut i jobb.
Ifølge NTNU Samfunnsforsknings rapport «Arbeidsgivere og arbeidsinkludering» får også 80 prosent av disse deltakerne varige ansettelser.
– Dette er gode tall, konkluderte NTNU-forsker og professor i sosialt arbeid Jan Tøssebro da han presenterte rapporten onsdag 13. desember.
Flere suksessfaktorer
Tøssebro og hans kolleger har jobbet med RiV-evalueringen siden 2016, og forskeren kunne på bakgrunn av rapporten anslå at RiV-strategien får så mye som 600 tiltaksdeltakere i ut i arbeid per år.
(Artikkelen fortsetter under faktaboksen.)
Strategiens fokus på bedriftenes rekrutteringsbehov samt risikoreduksjon og trygghet for arbeidsgiver er klare suksessfaktorer, mener professoren.
– At arbeidsgiverne har fast kontakt med en Key Account Manager i den enkelte attføringsbedrift, som ikke forsvinner når arbeidstaker-kandidaten kommer ut i jobb, synes å treffe et viktig behov, sier han til Velferd.
Ifølge rapporten oppgir hele 84 prosent av arbeidsgiverne at de er fornøyde med kandidaten de fikk utdelt.
I tillegg forekommer det lite bruk av lønnstilskudd, og Tøssebro kunne fortelle at denne formen for støtte i tilfelle opphører raskt etter at kandidatens prøvetid er over.
Ubrukt potensial
Til tross for at RiV-bedrifter ansetter 3,3 ganger flere personer med nedsatt arbeidsevne enn andre NHO-bedrifter, utgjør det likevel en liten del av det totale antallet tiltaksdeltakere i Norge.
Ifølge Tøssebro er over 18 000 personer på ulike arbeidsrettede tiltak, mens 85 000 funksjonshemmede ønsker seg jobb.
I tillegg viser rapporten at 53 prosent av RiV-bedriftene ikke ansatte noen i det hele tatt.
– Det kan det være flere årsaker til. Enten har ikke disse bedriftene hatt et rekrutteringsbehov, eller de kan ha sagt ja til å bli RiV-bedrift, uten helt å se hvordan de kan ta samfunnsansvar, sier Tøssebro.
– Uanset tror jeg på en smitteeffekt. Når disse bedriftene ser at lignende bedrifter i hovedsak er fornøyde med kandidatene de får, vil RiV-engasjementet øke, legger han til.
Professoren tror også lønnstilskudd med fordel kan brukes mer for å involvere en større målgruppe, da spesielt kandidater med fysiske funksjonshemminger.
– Jeg vil også anbefale NHO å spre RiV-metodikken til blant annet Nav og flere bedrifter utenfor NHOs medlemsbase. Det kan også være fordelaktig å få med handelsnæringen og andre offentlige tjenester, da disse allerede står for mye av rekrutteringen av folk med nedsatt arbeidsevne, forklarer forskeren.
– RIV-bruken må tidobles
Etter presentasjonen av rapporten slo administrerende direktør i NHO Service Anne-Cecilie Kaltenborn fast at NHO skal se nærmere på funnene og legge en strategi for veien videre i løpet av neste halvår.
NHO-sjef Kristin Skogen Lund var ikke til stede under presentasjonen, men har kommentert rapporten på NHOs nettsider.
– Alle som jobber med inkludering bør ta i bruk denne metoden. Bruken av Ringer i Vannet-metoden må tidobles, slår Skogen Lund fast der.
Også Kenneth Stien, direktør i bransjeforeningen Arbeid & Inkludering, er positiv på vegne av arbeidsinkluderingsbedriftene.
– Dette er en svært solid tilbakemelding. Selv om Ringer i Vannet er en NHO-strategi, er det tydelig at nøkkelrollen for at prosjektet er vellykket må tilskrives vår bransje. NTNU peker på fordeler av at den aktive markedskontakten og oppfølgingsbistanden mot personer og arbeidsgivere utføres av et ubyråkratisk mellomledd, og ikke en stor byråkratisk organisasjon som jobber etter rimelig faste regler og rutiner, sier Stien i en artikkel på Arbeid & Inkluderings nettsider.