Velferdsstaten styrker arbeidsmoralen

Publisert: 15. april 2016 kl 15.00
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

«Det skal lønne seg å jobbe!» Dette mantraet lyder hyppig fra politikere og andre som vil kutte i ulike velferdsordninger. Argumentet er at sjenerøse velferdsytelser undergraver arbeidsmoralen og lokker folk til å velge å motta trygd framfor å jobbe.



Det er imidlertid lite belegg i forskning for at gode velferdsordninger svekker folks arbeidsmoral. Snarere tvert imot.



– Undersøkelser viser at arbeidsmotivasjonen er høyere i land med sjenerøse velferdsordninger enn i land med mindre sjenerøse ordninger, sier sosiolog Kjetil A. van der Wel, som er forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Saken fortsetter under annonsen


Han forklarer at undersøkelsene også omfatter grupper som tradisjonelt blir antatt å være særlig sensitive for motivasjonsvirkninger av velferdsordningene, som de med lav utdanning eller dårlig helse, kvinner, innvandrere og de som står utenfor arbeidsmarkedet.



– Det er flere som ville likt å ha en jobb i de landene der det å jobbe relativt til velferdsordningene «lønner seg» mindre, konstaterer forskeren.


Saken fortsetter under annonsen

Sammen med Knut Halvorsen har van der Wel gjennomført en studie av forholdet mellom velferdsstatens sjenerøsitet og arbeidsmotivasjon i 18 europeiske land. Arbeidsmotivasjon ble målt ved at respondentene tok stilling til utsagnet «Jeg ville likt å ha en jobb selv om jeg ikke trengte pengene».



Høy sysselsetting



Saken fortsetter under annonsen

Sysselsettingsstatistikken bekrefter at det ikke behøver å være noen motsetning mellom målet om høy arbeidsdeltakelse og en sjenerøs velferdsstat.



– I tidligere studier har vi funnet at sysselsettingen er høyere i Norge og Norden enn i de fleste andre land, og særlig blant dem med lav utdanning og sviktende helse. Sjenerøse velferdsordninger ser ikke ut til å stå i motsetning til høy sysselsetting, konstaterer van der Wel.



Kutt kan ha negativ effekt

Saken fortsetter under annonsen


I studiene av forholdet mellom velferdsstat, arbeidsmotivasjon og sysselsetting har forskerne spesielt sett på grupper som tradisjonelt har svak tilknytning til arbeidsmarkedet.



Å kutte i velferdsordninger kan være feil medisin om man ønsker å øke arbeidsdeltakelsen blant folk i utkanten av arbeidslivet, ettersom disse i særlig stor grad ser ut til å være i jobb i sjenerøse velferdsstater. Det kan virke mot sin hensikt, advarer HiOA-forskeren.


Saken fortsetter under annonsen

Les hele reportasjen i Velferd 2-2016. Klikk her for digital utgave.