Ny forskningsrapport: Nav gir avslag på sviktende grunnlag

Publisert: 15. september 2016 kl 08.55
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Det store antallet klager på vedtak i Nav henger sammen med svakheter i Navs saksbehandling. Det går fram av en rapport fra Sintef, som tar for seg årsakene til at Nav og Trygderetten omgjør vedtak om økonomiske ytelser.

For å få fortgang i saker opplever saksbehandlere det som mer effektivt å gi avslag enn å innhente opplysninger som kan ha betydning i en sak. Det kan gå ut over Nav-brukeres rettssikkerhet, advarer rapporten.

Tar snarveier

Sintef-rapporten bygger på en kartlegging av fakta og analyser av praksis i Nav og Trygderetten og på intervjuer med ansatte begge steder.

«Basert på intervjuene og kartleggingen virker det å være en ganske vanlig strategi i Nav i dag at saksbehandlere fatter vedtak om avslag i saker som ikke er tilstrekkelig dokumentert», skriver forskerne i rapporten «Omgjøring av vedtak i Nav og Trygderetten – omfang og årsaker».

Saken fortsetter under annonsen

Saksbehandlere i Nav som forskerne har intervjuet, vedgår at det tas snarveier som egentlig burde vært unngått.

Konsekvensen kan være at folk ikke får innvilget ytelser de skulle hatt.

«Det alvorligste med denne praksisen er risikoen for at en del brukere lar være å påklage vedtak som ble fattet på et mangelfullt grunnlag, selv om det skulle vise seg at de egentlig har krav på ytelsen», skriver forskerne i rapporten.

Bedre kommunikasjon

Nav tar funnene i Sintef-rapporten alvorlig, forsikrer ytelsesdirektør Kjersti Monland. Det er Nav selv som har bestilt rapporten for å få en gjennomgang av årsakene til at brukere klager på vedtak.

– I den grad det er en praksis med å fatte vedtak om avslag uten at man innhenter tilleggsinformasjon, så er det helt uakseptabelt. Slik skal det ikke være, fastslår Monland.

Saken fortsetter under annonsen

– I en del tilfeller kan det være at dokumentasjon ikke foreligger når vedtak fattes, eller at man ikke vet at det foreligger relevant dokumentasjon. Men noen ganger burde vi bruke mer ressurser på å etterspørre tilleggsinformasjon. Vi bør også være tydeligere på å informere brukerne om hvilken informasjon som skal legges ved søknader.

Bedre kommunikasjon med brukerne er avgjørende for å redusere antallet klager på Nav, mener Navs ytelsesdirektør.

– Et tydelig språk er det viktigste for å få ned tallet på klager. Å få den enkelte til å skjønne hvorfor de får eller ikke får en ytelse er viktig. Hvis brukerne forstår hvorfor de ikke får en ytelse de har søkt om, kan vi unngå mange unødvendige