– Jeg føler meg presset inn i uførhet
Som skadet krigsveteran kan «Espen» trekke «gullkortet» og få nesten 6 millioner kroner. Da må han først dokumentere varig tap, for eksempel gjennom å gå veien om uførepensjon.
«Espen» føler seg presset inn i uførhet får å kunne få erstatningspengene fra Statens pensjonskasse.
– Det føles skamfullt. Jeg har drevet toppidrett og vært elitesoldat og har derfor i utgangspunktet hatt sterkere fysisk og psykisk helse enn de aller fleste. Jeg har ressurser. Jeg vil tjene mine egne penger, sier han. Fallet er høyt nå som han sannsynligvis stempler ut av arbeidslivet for godt. I en alder av 31 år.
Ser ingen annen løsning
«Espen» har gått to år på arbeidsavklaringspenger. Trass i behandling, har han vært svært dårlig de siste par årene. Verken han selv eller behandleren mener han er klar for arbeidspraksis. Framtiden ser uviss ut, han ser ingen løsning, ser ingen mulighet for jobb med det første.
– Når du sliter psykisk, tar det ekstra på å bekymre seg om økonomien. Skal jeg falle inn under kompensasjonsordningen i Forsvaret, må jeg dokumentere varig framtidig tap som følge av skadene. En uførepensjon vil gi meg den dokumentasjonen jeg trenger. Jeg ser ingen annen løsning, sier «Espen».
Les hele historien om «Espen» i magasinet Velferd 1-2016. Klikk her for elektronisk utgave.
– Nav må på banen
– Hvordan skal vi motivere Afghanistan-gutta som sliter psykisk til å stå i kampen for å få sivil jobb når de kan stemple ut med millioner av kroner ved å bli uføre, spør Anders Grindaker i Veteranforbundet SIOPS.
Anders Grindaker er selv veteran fra internasjonal tjeneste, utdannet jurist og jobber i SIOPS, en interesseorganisasjon for dem som er skadet i internasjonale operasjoner. Han er spesielt bekymret for de unge Afghanistan-veteranene.
– Til nå har vi bistått et par titalls unge gutter i sin beste alder i å søke den særskilte kompensasjonsordningen. Det kommer antagelig mange fler etter hvert. Ordningen var opprinnelig rettet mot de gamle gutta som hadde tjenestegjort i Libanon og på Balkan. Man så at gjeldende erstatningslovverk ikke var tilpasset Forsvaret og ønsket å «rydde opp» i de vanskelige sakene fra årtier tilbake, sier Grindaker.
Prøver å motivere
Men fordi ordningen gjelder for skadde veteraner fram til 2010, vil ordningen også omfatte brorparten av de som har tjenestegjort i Afghanistan og som nå gjerne befinner seg i 30-åra.
– Vi prøver å motivere dem til å tenke litt lengre fram over, prøver å fortelle dem at den årelange prosess fram mot erstatning er sykeliggjørende i seg selv, at de trenger å ha et annet fokus enn å skulle bevise hvor syke de er, sier Grindaker.
Les hele intervjuet med Anders Grindaker og intervjuet med Afghanistan-veteranen «Espen» i magasinet Velferd 1-2016. Klikk her for elektronisk utgave.