Nav på sporet

Nav jobber tett med psykologene

Publisert: 2. desember 2015 kl 10.39
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Annika Montell er los for de tre Nav-kontorene i Sør-Odal, Nord-Odal og Eidskog. En los skal være bindeledd mellom Nav-brukere med psykiske problemer og deres fastlege, behandlere og andre etater og følge opp bruker tett på vei mot arbeid. Målgruppen er unge under 35 år.



– Hedmark har fire loser som har valgt ulike organiseringer av arbeidet. Det unike med mitt los-arbeid er at jeg flytter inn på DPS (distriktspsykiatrisk senter) i Kongsvinger hver fjortende dag. Våre erfaringer med det tette samarbeidet er så gode at Nav Hedmark nå har bestemt at dette skal være modellen for alt los-arbeidet i fylket, sier Montell.



Denne artikkelen inngår i en serie i artikkelserien «Nav på sporet», der magasinet Velferd ser på hva som skjer av nytenkning i Nav. Klikk her for digital utgave.

Saken fortsetter under annonsen


Veldig små skritt



Annika Montell har jobbet som los i tre år, og Anette var en av hennes første brukere. Den unge jenta hadde i mange år slitt med depresjoner og angst og hadde ingen jobberfaring utover et par sommerjobber i kommunen. Nav-veilederen hennes ba om hjelp fra Annika. Hun kom ingen vei.


Saken fortsetter under annonsen

– Det var mye gråting i starten. Samtidig tok vi veldig små skritt. Jeg hadde så liten selvtillit og selvfølelse, sier Anette.



Etter å ha gått makstid på arbeidsavklaringspenger fikk hun valget mellom å finne seg en jobb eller bli uføretrygdet.



Saken fortsetter under annonsen

– Det var da Annika kom inn. Jeg var kjemperedd, minnes Anette.



– Det løsnet da du etter lang tid fortalte at de beste minnene du hadde var fra stundene med bestefaren din i garasjen når han mekket bil. Det viste seg jo at du hadde stor interesses for biler. Det bygget vi videre på, forteller Annika.



Lett tilgjengelig

Saken fortsetter under annonsen


Den unge jenta fikk arbeidspraksis i en Biltema-butikk. Annika fulgte henne tett. Arbeidsgiver fikk ønsket oppfølging og kunne ringe Annika når som helst hvis det skulle dukke opp noe. I dag har Anette fått 80 prosent ordinær stilling i butikken og kunne fått 100 prosent hadde hun villet det.



Les hele saken om los-prosjektet i Hedmark i magasinet Velferd 7-2015. Klikk her for elektronisk utgave.


Saken fortsetter under annonsen