Midlertidige ansettelser

Kan bli blindvei for jobbsøkere

Publisert: 16. oktober 2015 kl 08.00
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Fra 1. juli i år er det blitt enklere for arbeidsgivere å ansette folk på midlertidig basis. De nye reglene gir en generell adgang til midlertidig ansettelse i inntil 12 måneder, uten at det kreves særskilte grunner for dette. Slike ansettelser kan imidlertid maksimalt omfatte 15 prosent av arbeidstakerne i en virksomhet.



Regjeringen mener de nye reglene vil føre til at flere som nå står utenfor arbeidslivet, kommer i jobb, ved at arbeidsgiveres risiko ved ansettelser reduseres.



– Økt adgang til midlertidige ansettelser vil gjøre terskelen inn i arbeidslivet lavere for folk som sliter med å komme i jobb i dag, er blant argumentene arbeids- og sosialminister Robert Eriksson har brukt.

Saken fortsetter under annonsen


Unge, innvandrere, funksjonshemmede og personer med hull i CV-en er blant gruppene regjeringen mener vil dra nytte av de nye reglene.



Velger de beste


Saken fortsetter under annonsen

Det er vanskelig å finne dokumentasjon på at økt adgang til midlertidige ansettelser gjør det lettere å komme inn i arbeidslivet for utsatte grupper, ifølge forsker Jørgen Svalund ved forskningsstiftelsen Fafo.



Arbeidsgivere forskere ved Fafo har intervjuet, forteller at kravene de stiller ved midlertidige ansettelser er de samme som ved faste ansettelser.



Saken fortsetter under annonsen

– Når det er flere søkere til en jobb, velger arbeidsgivere den de mener er best egnet, enten det dreier seg om en fast eller en midlertidig stilling. Skal de ansette noen for eksempel for et år, vil de ha den de mener vil utføre arbeidsoppgavene best mulig. De som har stått bakerst i køen, vil fortsatt stå bakerst i køen, sier Svalund.



Dette er et utdrag fra en artikkel i papirutgaven av Velferd. Les hele saken i Velferd 6-2015. Klikk her for elektronisk utgave.