Flere klager på aldersdiskriminering

Publisert: 5. februar 2015 kl 08.54
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

De siste to årene har Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) behandlet 280 saker om aldersdiskriminering. Det er langt flere enn tidligere år, ifølge ombudet.



Henvendelsene om aldersdiskriminering handler i hovedsak om rekrutteringsprosesser, eldre som må gå av før aldersgrensen, stillingsannonser med ulovlig aldersfokus og seniorer som blir forbigått ved ansettelser.



Arbeidstakere i 60-årene er de som oftest klager inn arbeidsgivere for aldersdiskriminering.

Saken fortsetter under annonsen


Mange får medhold



De som klager på aldersdiskriminering, har ofte god grunn til å henvende seg til Likestillings- og diskrimineringsombudet. I over halvparten av klagesakene ombudet har vurdert knyttet til alder, er konklusjonen at arbeidsgiver har brutt loven.


Saken fortsetter under annonsen

– Mange arbeidsgivere gjør ikke hjemmeleksa si. Det at ansatte kommer nærmere pensjonsalderen rettferdiggjør ikke at de blir forbigått i lønnsforhandlinger eller presset ut av arbeidslivet, fastslår likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.



«Unge og dynamiske»



Saken fortsetter under annonsen

En av sakene ombudet uttalte seg om i 2014, gjaldt en stillingsannonse der en bedrift søkte etter kranførere. «Vi søker yngre personer som er interessert i bransjen og som ønsker å satse langsiktig», sto det blant annet i utlysningsteksten.



Utlysningen var i strid med arbeidsmiljølovens forbud mot aldersdiskriminering, fastslår Likestillings- og diskrimineringsombudet i sin uttalelse i saken.



– Noen arbeidsgivere tror de er i sin fulle rett til å søke etter «unge og dynamiske» medarbeidere på 20-30 år. Men det er lovbrudd. En skal vurdere personer ut ifra kvalifikasjoner, ikke alder, sier Sunniva Ørstavik.

Saken fortsetter under annonsen