Sprikende Nav-praksis

Saksbehandlers holdninger kan avgjøre

Publisert: 28. november 2014 kl 09.05
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Navs praksis spriker sterkt når det gjelder å gi støtte til utdanning for å få funksjonshemmede i arbeid. Regelverket gir stort rom for skjønn, og skjønnet praktiseres svært forskjellig fra Nav-kontor til Nav-kontor, viser rapporten «Hjelp eller barrierer?» fra forskningsinstituttet NOVA.



– Regelverket er ganske ullent, og det er stor variasjon i hvordan ulike saksbehandlere vurderer én og samme situasjon, sier forsker Lars Grue, som har skrevet rapporten sammen med NOVA-kollega Jon Erik Finnvold.



Rapporten tar for seg betingelsene for høyere utdanning og overgang til arbeid for unge med nedsatt funksjonsevne. Den bygger blant annet på intervjuer med 30 Nav-ansatte i fire fylker og tar spesielt for seg praksis ved tildeling av arbeidsavklaringspenger.

Saken fortsetter under annonsen


Holdninger kan avgjøre



Intervjuene avdekker at mange Nav-ansatte har klare, og ulike, holdninger til å gi støtte til utdanning. Mens noen ser dette som et viktig virkemiddel for å få funksjonshemmede i arbeid, mener andre det er urettferdig overfor andre unge hvis unge funksjonshemmede får utdanning betalt av Nav.


Saken fortsetter under annonsen

«Når vi opplever hvor klart og tydelig informantenes egne synspunkter kommer frem i intervjuene, ser vi samtidig at skjønnsutøvelsen helt klart kan bli farget av den enkelte saksbehandlers personlige synspunkter», skriver Grue og Finnvold i rapporten.



«Systemet er ikke rettferdig», konkluderer de.



Saken fortsetter under annonsen

Les hele saken om Navs sprikende praksis overfor funksjonshemmede i magasinet Velferd 7-2014. Klikk her for elektronisk utgave.